Hjem » Valencia » Valencia fakta

Valencia fakta

valencia

Valencia ligger på østkysten av Spania ved Middelhavet, og er provinshovedstad i Valencia-regionen. Byen ligger 139 km nord for Benidorm og 350 sørvest for Barcelona. Valencia er Spanias 3. største by, og har 800.500 innbyggere. Storbyområdet har et folketall på 1.6 millioner (2013).

Byen ligger på en kystslette ved utløpet av elven Turia, og i området omkring Valencia finnes et av Spanias mest produktive jordbruksområder – «Huerta de Valencia». Appelsiner og ris er viktigste produkter, men også oliven og vindruer dyrkes her.

Valencia er et betydelig samferdselsknutepunkt med hovedvei, jernbane og flyforbindelse til Madrid og Barcelona. Byen har også landets 3. største havn – med fergeforbindelse til bl.a. øyene Ibiza og Mallorca.

Offentlig transport innen byen består av buss, metro og taxi.

Viktigste næringsveier for Valencia er turisme, jordbruk og industri. Fremstilling av kjemikalier, tekstiler, sko, møbler og næringsmidler er av betydning for byens økonomi. Valencia har en rekke konferansesentre, og er dessuten en aktiv messe- og kongressby. I tillegg har byen 3 universiteter, der det eldste ble grunnlagt i 1501.

Byen er kjent for sitt rike kulturliv, og har flere årlige festivaler – deriblant Las Fallas – den berømte gatefestivalen som avholdes i midten av mars. Musikk, tyrefekting, fyrverkeri, store pappmaché-figurer og opptog gjennom byens gater står i fokus under denne festivalen.

Bybeskrivelse

Valencia er delt inn i 7 distrikter, der «Ciutat Vella» (gamlebyen) er det mest sentrale. Gamlebyen er omgitt av en ring av boulevarder – der bymuren sto frem til 1865. I nordlige del av Ciutat Vella ligger nabolaget Barrio del Carmen, som er byens eldste del. Her finnes et mylder av gater med utendørscaféer, barer og butikker. Flere bygninger i dette området har maurisk-inspirert stil. I Ciutat Vella ligger katedralen fra 1200 – 1400-tallet, rådhusplassen «Plaza del Ayuntamiento» samt en rekke andre historiske byggverk.

Nær havnen i Valencia – 2,8 km sørøst for gamlebyen – ligger Vitenskapsparken «Ciudad de les Artes y de les Ciencias». Området tilrekker seg mange turister med sin spektakulære arkitektur, og anlegget har Imax-kino, planetarium, operahus, vitenskapsmuseum samt oseanografisk park. Den spanske arkitekten Santiago Calatrava har satt sitt preg på byen med sine futuristiske bygninger i Vitenskapsparken samt broen Pont d’Alameda – som også befinner seg i sentrale Valencia.

Valencia har 3 badestrender ned fin, gyllen sand – som befinner seg på nordsiden av havnen: Playa de las Arenas, Playa de Malvarrosa og Playa de la Patacona. Langs disse strendene finnes en flott strandpromenade.