Hjem » Valencia » Valencia attraksjoner og severdigheter

Valencia attraksjoner og severdigheter

Valencia mottar rundt 4 millioner turister hvert år – og er en by som kan tilby både historiske monumenter og spektakulær moderne arkitektur. Valencia har dessuten et rikt kulturliv med en rekke museer og kunstgallerier, teater, operahus og konserter. Omlag 5 km fra sentrum, finnes i tillegg noen av Spanias beste badestrender. Her må først og fremst den populære «Playa de la Malvarrosa» nevnes. Også den vakre strandpromenaden er en attraksjon i Valencia.

Det er mange som velger å reise til Valencia i midten av mars, for å oppleve den årlige Fallas-festivalen. Den varer i fem dager, og er en gatefest med gratis konserter, danseoppvisninger, kostymeopptog, tyrefektning, fyrverkeri og livlige markeder. Rundt omkring i byen er det under festivalen plassert store, dekorative figurer i pappmaché – som det settes fyr på ved festivalens avslutning. Over to millioner besøkende kommer til Valencia for å oppleve denne begivenhetsrike og fargesprakende arrangementet. De fleste er spanjoler, men flere og flere utlendinger har kommet til de senere årene.

Litt mer om populære severdigheter i Valencia:

jardin-del-turiaJardin del Turia

Turia-hagene er en 110 hektar stor, offentlig bypark – den største og mest besøkte i sitt slag i hele Spania. Den ble etablert i 1986 i et område av Valencia som i 1957 ble herjet av en storflom.

Parken ble designet av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill. Den er delt inn tolv seksjoner med hvert sitt særpreg. Noen av dem er lagt til rette for ulike sportsaktiviteter, så som sykkel-cross, friidrett, fotball og baseball. Andre deler av parken består av vakre hager – bl.a. den vakre Palau-seksjonen, der man også finner auditoriet til Palau de la Música – samt noen av arbeidene til den valencianske arkitekten José María García Paredes.

Det finnes ellers en rekke vakre fontener i parken.

Åpningstider: Parken er alltid åpen for publikum.

Adresse: Puente a Turia, 46010 Valencia.

Web-adresse: http://valenciaturismo.net/2012/parque-urbano-jardin-del-turia.html

 

bioparc-valencia (1)Bioparc Valencia

Bioparc er en relativt nyåpnet zoologisk hage i Valencia, som ligger i Parque de Cabecera, i nærheten av det gamle løpet til elven Turia. Den omfatter hele 100.000 m2, og man har her forsøkt å gjenskape ulike afrikanske habitater, som likner på dyrenes opprinnelige hjemmeområder.

Her kan publikum bl.a. får oppleve autentiske savanner med antiloper, giraffer og neshorn. Også gorillaer, sjimpanser, leoparder, løver, elefanter og en rekke andre dyr kan sees i ”naturlige” omgivelser.

Under byggingen av Bioparc ble det lagt stor vekt på miljøhensyn, og hele 95% av alt vannet i parken blir kontinuerlig renset og resirkulert. Et stort antall solcellepaneler rundt om i parken sørger for oppvarming av vannet. Ved siden av at Bioparc skal være et spennende tilbud til turister og fastboende, er det også bestemt at parken skal være et forbilde for andre parker når det gjelder dyrevelferd og miljøbevissthet.

Åpningstider: Alle dager hele året kl. 10.00 – 20.00 (mai og juni), kl. 10.00 – 21.00 (juli og august), kl. 10.00 – 19.00 (september og deler av oktober). Øvrige deler av året kl. 10.00 – 18.00.

Adresse: Avenida Pio Baroja 3, 46015 Valencia.

Web-adresse: http://www.bioparcvalencia.es/en/

 

ciudaCiudad de las Artes y las Cièncias (Vitenskapsparken)

Valencias største attraksjon, i hvert fall i volum, er museumskomplekset «Ciudad de las Artes y las Cièncias». Komplekset ligger i det tidligere elveløpet til Turia, som i dag er uttørket – og som nå fremstår som en grønn lunge i byen. Området har flere vakre fontener, trivelige caféer og fem av byens viktigste severdigheter. I sum er disse viet til vitenskapelig og kulturell formidling.

1. Hemisfèric inneholder en stor IMAX-kino, med digitale projeksjoner og kunnskapsformidlende film i storformat. Hemisfèric ble innviet i 1998 og var den første bygningen i komplekset som åpnet sine dører for publikum. Det er en spektakulær konstruksjon, designet av arkitekten Santiago Calatrava. Bygningens ovale tak er over 100 meter langt.

2. Museo de la Sciencas Príncipe Felipe, som åpnet i 2000, er et innovativt museum for interaktiv vitenskapsformidling. Det er en av de mest besøkte institusjonene i sitt slag i Spania. Siden innvielsen har museet hatt bortimot 30 millioner besøkende.

3. Palau de les Arts Reina Sofía  ble innviet i 2005 og er et opera- og konserthus som er utstyrt med verdens mest topp moderne teknologi. Institusjonen har etter hvert blitt den viktigste innenfor scenisk musikk i Spania.

4. Ágora er den nyeste bygningen i komplekset. Det er en stor, artistisk utformet hall, som benyttes både til kongresser, konferanser, konserter og forestillinger. Deler av bygningen brukes også som utstillingsområde, og dessuten har flere internasjonale sportsevenementer blitt avviklet her.

5. Oceanográfico, det største akvariet i Europa (over 500 forskjellige arter) åpnet i 2003. Her vises marint liv fra hele verden – alt fra sjøstjerner, kråkeboller, blekkspruter, maneter og sjøhester til delfiner, hvalross og sjøløver. Man kan i tilegg oppleve pingviner og en rekke andre sjørelaterte dyr her. Det er også en egen avdeling for polare dyr, en egen Rødehavs-avdeling og flere lange undervannstunneler – der man bl.a. kan se haier i fri utfoldelse.

6. Umbracle, åpnet i 2000, fungerer som informasjonspunkt og parkeringshus for hele komplekset. Her er det også en ”Art Promenade”, med utstilling av moderne skulpturer laget av internasjonalt anerkjente kunstnere. Også utstillingsområdet «Garden of Astronomy» befinner seg i Umbracle.

Åpningstider: Varierende med årstider og ukedager. Dessuten har de forskjellige delene av komplekset ulike åpningstider. Man må derfor sjekke hjemmesiden på nettet for å få nøyaktig og oppdatert informasjon. Det lønner seg å kjøpe et dagspass til hele komplekset.

Adresse: Avenida Autopista del Saler 1, 3, 5, 7, City of Arts and Sciences, 46013 Valencia.

Web-adresse: http://www.cac.es/home/

 

desamparadosBasilica de la Virgen de los Desamparados

Dette er en spesiell kirke, som ble bygget til ære for jomfru Maria i perioden 1652-1667. Stilen er grunnleggende barokk – og bygningen har en elliptisk utforming. Kirken er designet av arkitekten Diego Martinez Ponce de Requena Urrana.

På begynnelsen av 1900-tallet ble det arbeidet med planer for en forlengelse av kirken, som da skulle få Valencias høyeste tårn. Prosjektet ble imidlertid skrinlagt da man oppdaget romerske, vestgotiske og arabiske ruiner på den planlagte tomten.

Det er flere interessante kunstverk i Basilica de la Virgen de los Desamparados, bl.a. kupler dekorert med fresker av Antonio Palomino (fra tidlig på 1700-tallet) – samt flere flotte alter-skulpturer. Basilikaen ble erklært som historisk monument i juni 1981.

Åpningstider: Daglig kl. 07.00 – 14.00 og kl. 16.30 – 21.00.

Adresse: Plaza de la Virgen, Valencia.

Web-adresse: http://www.basilicadesamparados.org/

 

catedral-de-santa-mariaCatedral de Santa María de Valencia

Valencias kjente katedral ble påbegynt på 1200-tallet –  på ruinene av en tidligere moské. Katedralen er kanskje aller mest berømt for å huse begeret som av Vatikanet har anerkjent som Den Hellige Gral. Ifølge tradisjonen var det dette Jesus drakk av ved sitt siste måltid. Begeret befinner seg i et eget sidekapell, og er en viktig attraksjon i Valencia..

Andre severdigheter i katedralen er flere malerier av den verdensberømte spanske kunstneren Francisco Goya (1746-1828) – samt det vakre klokketårnet Torre del Miguelete fra 1300-tallet, som dessuten er et av Valencias landemerker. Fra toppen av tårnet har man en flott utsikt over torget «Plaza de la Reina» –  med sine mange keramikk-boder og det nærliggende bygnings- og gatemiljøet.

Åpningstider: Daglig kl. 08.00 – 20.30.

Adresse: Plaza de la Reina, Cathedral of Valencia, 46001 Valencia.

Web-adresse: http://www.valenciavalencia.com/sights-guide/sights-listings/cathedral.htm

 

La Lonja de la Seda («Silke-børsen»)

Dette er en gammel markedshall i sen-gotiske stil, som ble bygget i perioden 1482 – 1533.  Bygningen står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den store hovedhallen med sine mange søyler gir et imponerende inntrykk. I tilegg til bygningens særegne tårn, er også hallen «Consulado del Mar» en viktig del av bygningskomplekset.

Opprinnelig ble La Lonja først og fremst brukt i forbindelse med handel av silke – og den kalles derfor ”Silke-børsen”, som navnet La Lonja de la Seda betyr. Fremdeles drives det handel her, men nå først og fremst av landbruksvarer.

La Lonja huser det kulturelle akademiet i Valencia – og stedet fungerer dermed også som arena for en rekke utstillinger og andre kulturelle aktiviteter.

La Lonja ligger like ved «Plaza del Mercado», skrått overfor det berømte matmarkedet Mercado Central.

Åpningstider: Mandag kl. 10.00 – 14.00. Tirsdag – lørdag kl. 10.00 – 19.00. Søn- og helligdager kl. 10.00 – 15.00. Åpningstidene gjelder i sommerhalvåret.

Adresse: Calle Lonja, 2, 46001 Valencia.

Web-adresse: http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=31&id_site=782

 

Mercado Central (Matmarkedet)

Mercado Central, Valencias gamle og fremdeles levende matmarked, er vel verdt et besøk. Selv om man ikke har tenkt å kjøpe noe, er det en stor opplevelse i seg selv å få med seg folkelivet og stemningen her.

Markedets historie som handelsplass for landbruksprodukter går helt tilbake til 1200-tallet – og har alltid vært kjent for produktenes kvalitet, variasjon og friskhet.

I dag er produktspekteret betydelig utvidet, og bygningene dekker et totalt areal på over 8000 m2. Rundt 400 handelsmenn selger sine varer her, og totalt er det rundt 1500 mennesker som er sysselsatt på markedet.

Mercado Central er det største senteret i sitt slag i Europa som har spesialisert seg på ferske produkter – og det er i det hele tatt et viktig kommersielt samlingspunkt i Valencia, først og fremst på grunn av den store kundetilstrømningen.

Markedet dekker et stort område mellom Plaza Mercado og Plaza Ciudad de Brujas.

Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 07.30 – 14.30.

Adresse: Plaza Ciudad de Brujas (Ciutat de Bruges), 46001 Valencia.

Web-adresse: http://www.mercadocentralvalencia.es/

 

torres-valenciaTorres de Serranos (Serrano-tårnene)

Serrano-tårnene utgjør en av de opprinnelige tolv portene i Valencias gamle bymur, og danner inngangen til sentrum ved Serrano-broen. Tårnene ble oppført på slutten av 1300-tallet som en del av byens festningsverk (ferdigstilt i 1391).

Torres de Serranos regnes som en av Valencias mest ikoniske bygninger, og er et av de best bevarte monumentene i byen. Det er dessuten den største bevarte byporten i gotisk stil i hele Europa. Det er bare én annen av de gamle byportene i Valencia som fremdeles eksisterer, Torres de Quart. Selve bymuren ble revet i 1865.

Fra toppen av tårnene kan man se restene av den gamle vollgraven.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 10.00 – 14.00 og kl. 16.30 – 20.30. Søn- og helligdager

kl. 10.00 – 15.00. Mandag stengt.

Adresse: Plaza de Fueros, 46003 Valencia.

Facebook-side: https://www.facebook.com/pages/Torres-de-Serranos/161854947174275