Hjem » Toledo » Toledo severdigheter

Toledo severdigheter

Toledo har et vell av historiske og kulturelle attraksjoner, og de aller fleste av dem ligger i gamlebyen. Toledos vakre historiske sentrum står i sin helhet oppført på UNESCOs verdensarvliste, og fremstår som et stort utendørsmuseum. Her kan man spasere i trange, labyrintaktige gater mens man beundrer de mange historiske bygningene. Gamlebyen huser mange små kirker og en imponerende katedral – i tillegg til flere synagoger og mauriske palasser.

En rekke berømte personer har bodd i Toledo, deriblant den anerkjente maleren El Greco. Idag kan turister besøke stedet der han bodde, og se flotte utstillinger av hans arbeid.

I gamlebyen ligger også det jødiske kvartalet – «Barrio de la Juderia» – som anbefales et besøk.

Toledo har en rekke årlige festivaler og feiringer – deriblant «Corpus Christi» som feires 9 uker etter påske. Høydepunktet under denne religiøse feiringen er den fargerike prosesjonen som går gjennom gamlebyens gater.

Noen populære severdigheter i Toledo:

Toledo catedralToledo-katedralen

Katedralen i Toledo er byens mest berømte landemerke. Den ble påbegynt i 1227 på murene av en eldre, visigotisk katedral fra 500-tallet (opprinnelig en moské). Katedralen er viet til Jomfru Maria – og er oppført i overveiende gotisk stil.

Når det gjelder dimensjonene, er hovedskipet 120 meter langt og 60 meter bredt, og det inneholder hele 72 hvelv og 88 søyler.

På 1300-tallet ble sideskipene bygget – samt at det ble oppført en tilstøtende klosterbygning, som blant annet inneholder et eget kapell. Også senere har katedralen blitt påbygget. To mindre kapeller ble tilføyet på 1400-tallet. Den vakre altertavlen og en del av koret er fra 1500-tallet.

Toledo-katedralen inneholder en rekke flotte glassmalerier, og er dessuten hovedkirke for bispedømmet Toledo.

Åpningstider: Alle dager kl. 08.00 – 18.30.  I perioden oktober – juni kl. 08.30 – 17.30.

Adresse: Arco de Palacio 2, Plaza del Ayuntamiento, 45001 Toledo.

Web-adresse: http://www.catedralprimada.es/

Toledo AlcázarAlcázar-festningen

Festningen Alcázar ble oppført i 1537 over restene av et romersk palass fra 300-tallet, og ligger på det høyeste stedet i Toledo. Herfra har man flott utsikt over byen.

Bygningen gir et monumentalt inntrykk – og det samme gjør den store gårdsplassen fra 1550.

Alcázar har spilt en viktig rolle i flere kriger opp gjennom historien. Under den spanske arvefølgekrigen i 1710 ble anlegget ødelagt av brann, men senere gjenoppbygget. Og under den spanske borgerkrigen i 1930-årene, der Alcázar fikk en sentral funksjon, ble store deler av festningen lagt i ruiner. Den ble rekonstruert etter opprinnelige plantegninger i siste del av 1970-tallet, etter general Francos død – og framstår i dag som et imponerende og storslått byggverk.

Alcázar er, ved siden av katedralen, Toledos mest berømte landemerke. I perioden 1875-1948 holdt Toledos militærakademi til her. Festningen huser i dag flere museums-avdelinger og kulturelle institusjoner, bl.a. «Biblioteka Autonómica de Castilla-La Mancha» og «Museo del Ejército» – som er en interessant samling gjenstander fra Det nasjonale militærmuséet.

Åpningstider: Daglig kl. 11.00 – 17.00. Onsdager stengt. Gratis guiding tirsdager og torsdager kl. 12.00.

Adresse: Alféreces Provisionales, 45001 Toledo.

Web-adresse: http://www.turismocastillalamancha.com/arte-cultura/monumentos/toledo/Alcázar-de-toledo/

Toledo Monasterio de San Juan de los ReyesKlosteret «Monasterio de San Juan de los Reyes»

San Miguel de los Reyes-klosteret, der de eldste delene er fra slutten av 1400-tallet, er et sammensatt bygningskompleks i forskjellige stilarter. Den dominerende arkitekturen er gotisk. Årsaken til dette er dels at anlegget er blitt til over en lengre tidsperiode, dels at de ulike bygningsdelene gjennom historien har hatt litt ulik funksjon.

Kjernen i anlegget er et fransiskanerkloster. Ellers har det også vært et fengsel her – og et muslimsk våningshus. En vandring gjennom San Miguel de los Reyes blir derfor en spennende reise gjennom ulike epoker av Toledos historie.

I 1809 ble klosteret sterkt skadet av Napoleons tropper – og det ble liggende som en ubrukt ruin fram til et omfattende restaureringsarbeid startet i 1883. Dette arbeidet pågikk helt fram til 1967.

Klosterkirken, som er en del av anlegget, er formet som et latinsk kors – med sidekapeller som ligger mellom hvelvede buer – tre kapeller på hver side av skipet. Kirken er kjent for sin interessante utsmykning med våpenskjold, og for sin vakre altertavle.

I tilknytning til Monasterio de San Juan de los Reyes er det også et sjarmerende hageanlegg.

Åpningstider: Mandag til fredag kl. 09.00 – 20.00. Lørdag kl. 9.00 – 13.30.

Adresse: Calle Reyes Catolicos 17, 45002 Toledo.

Web-adresse: http://bv.gva.es/screens/introsmreyes_spi.html

toledo Museo de Santa CruzMuseo de Santa Cruz

I det opprinnelige Hospital de Santa Cruz, oppført på 1500-tallet som Toledos sykehus, ble Museo de Santa Cruz de Toledo opprettet i 1961. Dette er i dag et spennende kunstmuseum, som består av tre avdelinger – en med arkeologisk fokus, en for billedkunst og en for kunsthåndverk.

Til sammen dekker de tre avdelingene spansk kunsthistorie fra romersk oldtidskunst til moderne avantgarde-kunst. Samlingen inkluderer dermed også en del jødiske, arabiske og visigotiske kunstgjenstander, samt at Toledos egen verdensberømthet, El Greco, selvsagt er representert.

Museet holder til i en vakker og arkitektonisk interessant bygning, der grunnplanet er formet som et gresk kors. Bygningen har to etasjer, og i tillegg til de tre museums-avdelingene inkluderer anlegget også et lite kapell, samt restene av et tidligere kloster.

Museo de Santa Cruz ligger et par hundre meter nord for festningen Alcázar.

Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 10.00 – 18.30. Søndag kl.10.00 – 14.00.

Adresse: Calle Miguel de Cervantes, 3, 45001 Toledo.

Web-adresse: http://www.turismocastillalamancha.com/arte-cultura/museos/toledo/museo-de-santa-cruz/

Toledo Museo del GrecoMuseo del Greco

Dette museet har en omfattende samling av malerier av den berømte kunstneren El Greco (1541-1614), som levde en stor del av sitt liv i Toledo. Han ble født på Kreta, noe som har gitt opphav til de spesielle kunstnernavnet, som oversatt til norsk betyr ”Grekeren”. El Greco tilhørte den såkalte ”gullalderen” i spansk kunst.

Museet ble åpnet i 1911, etter initiativ av kunstmesénen Don Benigno de la Vega-Inclán (1858-1942). Det ligger i Toledos jødiske kvarter, og består av to bygninger: Et hus fra 1500-tallet og et tilbygg fra tidlig 1900-tallet. Det finnes også en vakker hage her. Museet er eid av den spanske stat.

I tillegg til at museet kan vise fram flere av El Grecos kjente verker, formidler det også et bredt spekter av Toledos kunsthistorie. Også den kulturelle innsatsen til museets grunnlegger, Vega-Inclán, som var en pådriver for en rekke andre kulturelle institusjoner i Toledo, vies oppmerksomhet.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 09.30 – 20.00. Søn- og helligdager kl. 10.00 – 15.00. Mandag stengt (åpningstidene gjelder i sommersesongen).

Adresse: Paseo del Transito, 45002 Toledo.

Web-adresse: http://museodelgreco.mcu.es/index.html

Toledo Santa Maria la BlancaSynagogen «Santa Maria la Blanca»

Santa Maria la Blanca i Toledo er Europas eldste, intakte synagoge. Den ble antakelig oppført på slutten av 1100-tallet i mudéjar-stil. Ifølge en annen tradisjon skal det opprinnelige byggeåret ha vært 1205. Det finnes også en tradisjon der det blir hevdet at synagogen ble oppført på ruinene av en tidligere moské.

Den fikk sitt nåværende navn da den gikk over fra å være jødisk synagoge til å bli en kristen kirke tidlig på 1400-tallet. Denne overgangen skjedde etter en lokal jødeforfølgelse, som startet i 1391.

Sant Maria la Blanca ligger midt i byens jødiske kvarter. Den er utformet som en basilika, og bærer, etter enkelte endringer og påbygninger, preg av både jødisk, arabisk og kristen arkitektonisk innflytelse.

Åpningstider: Alle dager kl. 10.00 – 18.45 (i vintersesongen til 17.45).

Adresse: Reyes Catolicos 4, 45001 Toledo.

Web-adresse: http://www.bluffton.edu/%5C~sullivanm/spain/toledo/sinagoga/stamaria.html

Toledo Sinagoga del TránsitoSinagoga del Tránsito (Museo Sefardi)

Tránsito-synagogen ligger i det jødiske kvarteret i Toledo, og ble oppført midt på 1300-tallet etter initiativ fra Samuel ha-Levi. Han var en sefardisk jøde som tjenestegjorde ved hoffet til kong Pedro 1. av Castilla. Begrepet sefardiske jøder henspiller på de jødene som i middelalderen bosatte seg i Spania og Portugal.

I 1492 utviste de katolske monarkene i Spania, Isabella 1. av Castilla og Ferdinand 2. av Aragon, alle jøder – og to år senere ble Sinagoga del Tránsito nedlagt som synagoge. Bygningen tjente etter hvert ulike formål. En periode var det sykehus her, og under napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet ble bygningen brukt som militær kaserne. Den ble fredet og erklært som nasjonalt minnesmerke i 1877, noe som førte til et omfattende restaureringsarbeid, som har pågått fram til 1960-årene.

I 1964 ble det bestemt at det skulle opprettes et sefardisk museum i Toledo, og 13. juni ble Museo Sefardi offisielt åpnet i Sinagoga del Tránsito. Det er nå et statlig museum for jødisk historie i Spania, først og fremst i Toledo-området.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 09.30 – 20.00. Søndag kl. 10.00 – 15.00. Mandag stengt.

Adresse: Calle de Samuel Levi, 45002 Toledo.

Web-adresse: http://museosefardi.mcu.es/

toledo Iglesia Santo ToméIglesia Santo Tomé

Iglesia Santo Tomé er en kirke fra 1300-tallet. Den er mest kjent for å huse det berømte kunstverket ”Entierro del Conde de Orgaz” (”Grev Orgaz’ begravelse”) av El Greco. Dimensjonene på dette maleriet er imponerende – 4,80 x 3,60 meter.

Kirkens særegne tårn i mudejar-stil er et av de mest kjente landemerkene i Toledo. Også den vakre altertavlen fra 1500-tallet, samt flere malerier og skulpturer fra det samme århundret er blant de severdighetene denne kirken har å vise fram.

Iglesia Santo Tomé ligger sentralt i gamlebyen i Toledo, 200 meter nordøst for Tránsito-synagogen.

Åpningstider: Daglig kl. 10.00 – 17.45.

Adresse: Plaza del Conde 4, 45002 Toledo.

Web-adresse: http://www.santotome.org/

toledo El Cristo de la LuzKirken «El Cristo de la Luz»

El Cristo de la Luz ble i utgangspunktet oppført i 999 som moské, under navnet «Bib-al-Mardum». Den ligger ved en av de gamle byportene som dannet inngangen til Toledo. Dateringen er dokumentert via en bevart inskripsjon på bygningens vestfasade. Eksteriøret er i rød murstein.

Moskeen ble senere i middelalderen konvertert til katolsk kirke – og samtidig utvidet. Navnet ble da endret til El Cristo de la Luz.

Interiøret bærer preg av både muslimsk og kristen tradisjon. Etter en restaurering på begynnelsen av 1900-tallet ble noe av det muslimske særpreget tilbakeført.

I forbindelse med et rehabiliteringsarbeid i 2006, ble det oppdaget rester av en romersk gate utenfor kirken, samt restene av et avansert kloakksystem fra romertiden. Disse restene – som muligens stammer fra det første århundret e.Kr. – ble så avdekket i en lengde på ca. 50 meter, og utgjør i dag en egen historisk attraksjon.

Åpningstider: Mandag – fredag ​​kl. 10.00 – 14.00 og kl. 15.30 – 18.45. Lørdag og søndag kl.10.00 til 18.45.

Adresse: Cuesta Carmelitas Descalzos 10, 45003 Toledo.

Web-adresse: http://www.toledoaldia.com/Cristo_de_laluz_toledo.htm

Toledo Iglesia de San RománKirken «Iglesia de San Román»

San Román-kirken ble oppført tidlig på 1200-tallet, over ruinene av en tidligere moské, som igjen var oppført på murene av en visigotisk basilika. Den ble offisielt innviet i 1221 av den daværende erkebiskopen av Toledo, og er således noen få år eldre enn byens store katedral.

Iglesia de San Román er kjennetegnet ved en overveiende maurisk inspirert arkitektur, bortsett fra koret – som har både romerske og visigotiske innslag.

Kirken huser også en museumsavdeling, der arkeologiske samlinger, som dokumenterer visigotisk kultur fra perioden 500- til 700-tallet, blir presentert. Ellers finnes det noen bemerkelsesverdige veggmalerier fra 1200-tallet i kirken. Noen av dem framstiller typisk kristne motiver, pyntet med arabiske dekorasjoner.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl.10.00 – 14.00 og kl. 16.00 – 18.30. Søn- og helligdager

kl. 10.00 – 14.00. Mandag stengt.

Adresse: Calle de San Clemente, 45002 Toledo.

Web-adresse: http://www.turismocastillalamancha.com/arte-cultura/monumentos/toledo/iglesia-de-san-roman/