Hjem » Toledo » Toledo fakta

Toledo fakta

ToledoToledo ligger sentralt i Spania, omlag 70 km sør for Madrid. Byen tilhører regionen Castilla – La Mancha, og er hovedstad i Toledo-provinsen.

Byen har 84.000 innbyggere (2012), og er et viktig politisk og kulturelt sentrum. Toledo ligger på toppen av en klippe, og på tre av sidene er byen omkranset av elven Tajo.

Toledo har vært bosatt siden bronsealderen, og har en rik kulturarv med mange historiske og arkitektoniske byggverk. Toledo er kjent som «byen av tre kulturer» – etter å ha vært bebodd i århundrer av kristne, jøder og muslimer. Byen var Spanias hovedstad i perioden 1085 – 1562.

Viktigste næringsvei i Toledo er turisme, men stålproduksjon har tidligere vært av stor betydning for økonomien – spesielt fremstilling av sverd og kniver. Idag er det store flertall av befolkningen engasjert i tjenestesektoren.

Toledo har et kontinentalt klima med varme somre og kjølige vintre. Det faller mest nedbør i november og februar.

Det går høyhastighetstog fra Toledo til Madrid, der reisetiden er omlag 30 min. Nærmeste flyplass er Madrid Barajas Airport, som ligger ca. 89 km nord for Toledo.

Toledo er inndelt i 4 distrikter: Gamlebyen, Santa Barbara, Santa Maria Benquerencia og Centro Norte.

Gamlebyen ligger på høyre bredd av elven Tajo, og har siden 1986 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste. Gamlebyen har et middelalderpreg med trange, bratte, svingete brosteinsbelagte gater, og huser mer enn 100 historiske monumenter.

Ved Rådhusplassen «Plaza del Ayuntamiento» ligger Toledo-katedralen fra 1300-tallet, og på høyeste punkt i gamlebyen ligger den majestetiske borgen Alcázar. Alcázar har sin opprinnelse fra romertiden, men den nåværende bygningen stammer fra 1600-tallet.