Hjem » Tenerife » Tenerife fakta

Tenerife fakta

Tenerife

Tenerife er Spanias nest største øy og den største av Kanariøyene (Islas Canarias), og har et areal på 2034 km2. Tenerife ligger i Atlanterhavet vest for Gran Canaria – og omlag 300 km vest for den afrikanske nordvestkysten. Sammen med øyene La Palma, La Gomera og El Hierro danner Tenerife provinsen «Santa Cruz de Tenerife».

Tenerife er den mest folkerike av Kanariøyene, og har 908.600 innbyggere (2012). Tenerife er en vulkansk øy, og har vakker, frodig og vekslende natur. Øya domineres av den snødekte vulkanen Pico del Teide – Spanias høyeste fjelltopp – som måler 3718 m.o.h. Kystlinjen på Tenerife er 342 km lang, og strendene består for det meste av svart lavasand. Flere steder er det imidlertid anlagt kunstige gyldne sandstrender.

Naturen er meget variert på øya, med halvørken i sør, frodige daler i nord, bar- og løvskog i høydene samt vulkansk klippelandskap omkring fjellet Teide. I 1954 ble Pico del Teide og området rundt erklært som nasjonalpark, og i 2007 ble denne oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Hovedstaden på øya – Santa Cruz de Tenerife – ligger på nordøstkysten og har 207.000 innbyggere (2012). Dette er en travel havneby samt administrasjonsby for provinsen med samme navn.

Tenerife har en velutbygd infrastruktur med to internasjonale flyplasser, havner, motorveier og omfattende nettverk av busser.

Næringslivet på Tenerife er først og fremst basert på turisme, men også jordbruk – med dyrking av bananer, poteter, tomater og vindruer – er av betydning for økonomien.

Tenerife har stor chartertrafikk, og øya besøkes av 5 millioner turister årlig. Turistutbyggingen er lagt til øyas sørlige del – som har et varmere og tørrere klima enn i nord. Store turistsentre som Playa de las Américas og Los Cristianos ligger her.