Hjem » Sevilla » Sevilla fakta

Sevilla fakta

Spain, Sevilla, Cityscape

Sevilla ligger sørvest i Spania – omlag 150 km øst for grensen til Portugal, og 100 km nord for Middelhavskysten. Selve byen har bortimot 700.000 innbyggere, mens storbyområdet har et folketall på 1,5 millioner (2012). Dette gjør Sevilla til Spanias 4. mest folkerike by.

Sevilla er hovedstad i provinsen med samme navn, og ligger i Andalucia-regionen. Byen ligger på en slette ved elva Guadalquivir – som er den sørligste og mest vannrike elva i Spania. Elva munner ut i Atlanterhavet ved byen Sanlúcar de Barrameda. Guadalquivir er seilbar til Sevilla for skip opptil 1200 – 1300 tonn.

Sevilla er et viktig handels- og finanssentrum, og byen har allsidig industri med bil- og flyfabrikker, skipsverft, våpenfremstilling samt tekstil- og keramikkproduksjon.  Byen har universitet, som ble grunnlagt i 1505 – og har over 65.000 studenter.

Sevilla er et viktig jernbaneknutepunkt, og har elvehavn samt internasjonal flyplass.

Byen har stor turisme, og er den 4. mest besøkte byen i Spania – etter Madrid, Barcelona og Benidorm. Sevilla var arrangør av verdensutstillingen Expo i 1992 – noe som førte til stor forbedring av byens infrastruktur og turistfasiliteter.

I tillegg til en rik historisk og monumental arv, kan Sevilla tilby flott natur samt et bredt utvalg av kulturelle attraksjoner. Sevilla er også en populær kongress- og utstillingsby, og har dessuten flere årlige festivaler.

Bybeskrivelse

Sevilla deles i to av elven Guadalquivir, og det historiske sentrum («Casco Antiguo») ligger på østsiden. Dette er inndelt i kvartaler – som har opp gjennom historien vært under jødisk, arabisk og romersk innflytelse. På vestsiden av elven ligger bydelen Triana.

Sevillas historiske kvartal – Barrio Santa Cruz –  fremstår som en labyrint av smale, brosteinsbelagte gater, og har i stor grad bevart sitt middelalderske utseende. Her ligger byens fremste landemerker – deriblant katedralen og palasskomplekset Alcazar. Dette området har også mange souvenirbutikker, tapas-barer og utesteder.

Nord for katedralen ligger området El Centro – med rådhuset, trivelige torg og bilfrie shoppinggater.

Vest for Santa Cruz ligger byens hovedgate «Avenida de la Constitución». Hovedgaten befinner seg i bydelen El Arenal ved elven Guadalquivir – der det også er en flott elvepromenade.

Fra østsiden av byen går det flere broer over elven til vestsiden, og da kommer man til distriktet Triana – som regnes for å være flamencoens fødested. Triana er dessuten kjent for sine keramikkverksteder og håndverksutsalg. Den vakre broen Puente Isabel II fra 1852 forbinder Triana med El Arenal.

Nordvest for sentrum – på en øy i Guadalquivir-elven – ligger området «Isla de la Cartuja». Her finner man fornøyelsesparken «Isla Magica», olympiske stadion, museum samt et kloster.  Dette området tilhører bydelen Triana, og broen Puente de la Barqueta forbinder sentrum med «Isla de la Cartuja».

Nabolaget Macarena ligger i nordlige del av Sevilla, og her ligger bl.a. restene av den arabiske muren, som en gang omkranset byen. Macarena huser også et observasjonstårn samt flere kirker, klostre og palasser.