Hjem » Granada » Severdigheter og attraksjoner i Granada

Severdigheter og attraksjoner i Granada

Granada regnes for å være en av Spanias vakreste byer, og har mange severdigheter. Byens store stolthet er palasset og festningskomplekset Alhambra – med sin arabiske stemning og arkitektur. Også det historiske distriktet Albaicín tiltrekker seg mange turister, og her oppe i åsen ligger det populære utsiktspunktet Mirador de San Nicolás – som gir besøkende en spektakulær utsikt over Alhambra-palasset, Granada og Sierra Nevada-fjellene.

Byen har også andre severdigheter – med katedralen i sentrum samt en rekke historiske kirker og klostre.

I østlige del av Granada, overfor Alhambra, ligger det fargerike nabolaget Sacromonte – også kjent som «Sigøynerforstaden». Sigøynere bosatte seg i Granada her etter erobringen i 1492, og området er kjent for sine grotter, klostre, gitarmusikk og flamenco-show.

Europas sørligste skisenter ligger i Sierra Nevada-fjellene, kun 32 km fra Granada sentrum. Senteret ble benyttet av World Alpin Ski-VM i 1996. Skisesongen varer fra begynnelsen av desember til slutten av april. Høyeste toppen i Sierra Nevada er Mulhacén, som rager 3481 m.o.h. Det er mulig å ta skiheis opp til 3398 m.

Dersom man ønsker å bade i Middelhavet under sitt ferieopphold i Granada, finnes badestrender ved Costa Tropical – omlag 70 km sør for byen.

Velger man Granada som feriedestinasjon, har man dermed mulighet for å gå på ski i fjellene og sole seg på stranden ved kysten – på samme dag.

Granada har dessuten flotte shoppingmuligheter, et yrende uteliv samt et betydelig antall vakre torg, parker og hager. I tillegg arrangerer byen en rekke årlige festivaler – deriblant internasjonal jazzfestival, filmfestival og tango-festival.

Litt mer om severdigheter i Granada:

 

Alhambra-granadaAlhambra

Alhambra er en massiv borg, som ligger på en høyde nær Granada bysentrum – og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Alhambra er arabisk og betyr «det røde slott» – og ble bygget av mauriske herskere i perioden 1248 – 1390. Området består av palasser, festningsverk og hager.

Selve hjertet av Alhambra er Palacio Nazaries – med flotte kalksteins- og gipsutskjæringer samt vakre mosaikkmønstre. Andre høydepunkt er spesielt «Myrtegården» og «Løvegården» – som er overdådig utformet med vakre bueganger samt fontener og bassenger.

I høysesongen må man belage seg på opptil flere timer med kø for å komme inn på området. Et godt tips er å bestille billetter her før man reiser til Granada, og deretter henter man billettene i automatene utenfor festningskomplekset.

Man kan velge å bestille morgenbillett (som er gyldig i tidsrommet kl. 08.30 – 14.00) eller ettermiddags-billett (som er gyldig kl. 14.00 – 20.00).

 

Generalife

Generalife ligger like ved Alhambra, og består av vakre mauriske hager samt det historiske sommerpalasset til Nasrid-sultanene av Granada. Palasset og hagene ble oppført på 1300-tallet, og står sammen med Alhambra oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Stedet er verdensberømt for sine vakre mauriske hager – med blomsterbed, fontener, paviljonger og søyleganger. Herfra har besøkende også fantastisk utsikt over landskapet i Granada.

 

katedral-granadaKatedralen i Granada

Den imponerende katedralen i Granada ligger i hjertet av bysentrum, og ble bygget på tuftene av en tidligere moské. Katedralen regnes for å være den første renessansekirken i Spania.

Byggearbeidet startet i 1523, men katedralen sto ikke ferdig før i 1704, hele 180 år senere.   Katedralen er 115 meter lang og 67 meter bred, og har en fasade i barokkstil. Granada-katedralen ble erklært et nasjonalt monument i 1929.

I et tilbygg til katedralen finnes «Det kongelige kapell» – der de katolske monarkene Ferdinand og Isabella ligger begravd. Besøkende har adgang til sakrestiets museum, der man kan se utstilling av arv fra de katolske monarkene – med bl.a. malerier, skulpturer, pyntegjenstander, relikvier og bøker. Mange av gjenstandene er fra 1500-tallet.

  • Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 10.45 – 13.30 og kl. 16.00 – 20.00. Søn- og helligdager: kl. 16.00 – 20.00.
  • Adresse: Gran Via de Colon 5, 18001 Granada
  • Web-adresse: http://www.catedraldegrana.com/

 

El Bañuelo – De gamle arabiske bad

I Granada sentrum nær «Plaza Nueva» kan man besøke gamle arabiske bad fra det 11. århundrede. El Bañuelo er de eldste og best bevarte arabiske bad i Spania, samt det eldste verk fra det muslimske Granada.

Badene ligger i et privat hus i gaten «Carrera del Barro» – ved foten av Alhambra. De arabiske badene har vakre søyleganger i arabisk stil, og består av 4 rom. I 1918 ble El Bañuelo erklært for å være et nasjonalt monument, og ble senere restaurert av arkitekten Balbas.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 10.00 – 14.00. Mandag stengt.

Adresse: Carrera del Darro 31, 18010 Granada

Web-adresse: http://www.artehistoria.jcyl.es/v2/monumentos/1519.htm

 

granada-park4Vitenskapsparken

Vitenskapsparken «Parque de las Ciencias» ligger 2,5 km sørvest for katedralen i Granada bysentrum, og er et naturvitenskapelig museum for hele familien. Museet har interaktive utstillinger fordelt på 70.000 m2 – og har hatt mer enn 5 mill. besøkende siden åpningen i 1995.

Vitenskapsparken har både faste og midlertidige utstillinger, og her kan man bl.a. få se «en reise gjennom menneskekroppen», lære mer om andalusisk kultur og arkitektur, besøke stedets Planetarium eller leke med lyd, lys og nyere teknologiske oppfinnelser.

Museet har aktiviteter og utstillinger for personer i alle aldre, og det finnes også café/restaurant  samt gavebutikk på området.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 10.00 – 19.00. Søndag kl. 10.00 – 15.00.

Adresse: Avenida de la Ciencia, 18006 Granada

Web-adresse: http://www.parqueciencias.com

 

Klosteret i Sacromonte

Klosteret i Sacromonte ligger i fredelige omgivelser nordøst for bysentrum – på toppen av høyden «Mount Valparaiso». Hovedbygningen ble grunnlagt tidlig på 1600-tallet, og er en stor turistattraksjon i Granada. Inne i bygningen finnes et museum som er viet klosterets historie – og her kan man bl.a. se utstillinger av bøker, malerier (fra 1600- og 1700-tallet), skulpturer og arabiske manuskripter. Bak klosteret har man fabelaktig utsikt over landskapet og Sierra Nevada-fjellene, og foran bygningen har man flott utsikt til både Alhambra og byen.

Klosteret har guidede turer hvert 45. minutt.

 

arkeologiskmuseum-granadaDet arkeologiske museum

Det arkeologiske museet i Granada holder til i den vakre bygningen «Casa Castril» fra 1500-tallet, og forteller om byens rike fortid. Museet ligger sentralt i byen i gaten «Carrera del Darro» – nær Plaza Nueva. Det arkeologiske museet har 7 gallerier fordelt på 2 etasjer, og her kan man se interessante utstillinger fra forhistorisk tid frem til middelalderen. Utstillingene gir besøkende et innblikk i utvikling, livsstil og bruk av steinredskaper, og i et annet rom kan man se gjenstander fra romersk og arabisk kultur – med bl.a. våpen, vaser, bronsegjenstander og keramikk.

Det arkeologiske museum i Granada har en periode vært lukket p.g.a. ombygging og restaurering, men vil åpne for publikum snarest. Se nettsted for nærmere info.

 

granada-funFun Park

Reiser man med barn til Granada, anbefales det å besøke Fun Park – som ligger i kjøpesenteret Serrallo Plaza. Her kan barna boltre seg timesvis i ballbasseng, trampoliner, hoppeslott og rutsjebaner. I tillegg finnes det mulighet for å leie rulleskøyter, spille minigolf samt besøke eventyrparken utendørs med svevende klatretau-baner. Fun Park befinner seg i sørlige del av Granada, og har aldersgrense 5 år.

  • Åpningstider: Mandag – fredag kl. 09.00 – 17.00. Lørdag, søndag og helligdager kl. 11.00 – 22.00.
  • Adresse: Centro Comercial Serrallo Plaza, Lagunas de Cameros Paseo 1, 18008 Granada
  • Web-adresse: http://www.funparkserralloplaza.es/