Hjem » Bilbao » Severdigheter Bilboa

Severdigheter Bilboa

casco viejo Bilbao har en rekke spennende attraksjoner å by på. Mange av dem befinner seg i – eller i nærheten av – den vakre gamlebyen «Casco Viejo», som ligger på østbredden av elva Nervion. Til tross for at bydelen i 1983 ble herjet av en stor flom, er den autentiske, gotiske arkitekturen bevart. Her finner man kjente landemerker som Santiago-katedralen og rådhuset.

Det elegante torvet «Plaza Nueva» i gamlebyen er en viktig møteplass i Bilbao. Det ligger ved elvebredden, litt nord for Casco Viejo, og flere severdigheter ligger i umiddelbar nærhet – bl.a. det berømte Teatro Arriaga.

Bilbao har også en rekke spennende museer og kulturinsitusjoner, der Guggenheim-museet er selve ”flaggskipet”. Andre museer er bl.a. tyrefektermuseet «Museo Taurino», sjøfartsmuseet, samt Det medisinske musem.

Byen huser dessuten flere store parker og vakre hager.

Et arrangement som trekker mange turister til Bilbao hvert år i august, er den store festivalen «Semana Grande» – som på baskisk heter «Aste Nagusia». I tilknytning til denne folkefesten, blir det fyrverkeri, parader, aktiviteter for barn samt en rekke konserter – innen pop, rock, klassisk og jazz.

Litt mer om populære severdigheter i Bilbao:

Bilbao - GuggenheimMuseo Guggenheim Bilbao

Guggenheim-museet i Bilbao ble oppført mellom 1995 og 1997 etter tegninger av den amerikanske arkitekten Frank Gehry, og er Bilbaos mest populære turistattraksjon. Museet ligger i Abandoibarra-distriktet, ved venstre elvebredd. Det er etter hvert blitt nesten like berømt som det originale Guggenheim-museet på Manhattan i New York.

Allerede eksteriøret – for en stor del i titan og glass – er imponerende, og minner i formen om den berømte operabygningen i Sydney.

Mindre imponerende er ikke museet når man kommer innenfor dørene. Her finner man både permanente og temporære utstillinger, som vektlegger noe av det mest representative innenfor etterkrigstidens amerikanske og europeiske kunst. Det har dessuten vært store utstillinger her av kulturhistorisk karakter – bl.a. en kjempeutstilling med azteker-kunst.

De faste utstillingene domineres av amerikansk pop-kunst, bl.a. av Andy Warhol og Roy Lichtenstein – samt av deres forløper, Robert Rauschenberg. En kjempemessig konseptskulptur av Jeff Koons står utenfor museet. Den forestiller en hundevalp, og er laget av blomster.

 •  Åpningstider: Tirsdag – søndag kl. 10.00 – 20.00. Åpent også mandager i juli og august.
 • Adresse: Avenida Abandoibarra 2, 48001 Bilbao.
 •  Web-adresse: http://www.guggenheim-bilbao.es/

Cathedral de santiagoCatedral de Santiago

Santiago-katedralen i Bilbao ble opprinnelig oppført som treskipet kirke i gotisk stil mellom slutten av 1300-tallet og begynnelsen av 1600-tallet. Den ble bygget på grunnmuren til en eldre kirke som var blitt ødelagt av brann.

Tårnet og den nåværende fasaden i ny-gotisk stil er imidlertid et resultat av senere ombygninger, som ikke var endelig sluttført før i 1887.

Navnet Santiago refererer til apostelen Johannes, som regnes som Bilbaos hellige beskytter. Selv om dette alltid har vært byens hovedkirke, fikk den ikke status som katedral før i 1949, da Bilbao ble eget bispedømme.

Interiøret ble ikke endret under ombyggingen, så her er det gotiske preget bevart.

 • Åpningstider: Mandag –  lørdag kl. 11.00 – 13.00 og deretter kl. 17.00 – 19.00. Søn-  og helligdager kl. 11.00 – 12.00.
 • Adresse: Plaza Santiago 1, 48005 Bilbao.
 • Web-adresse: http://www.catedraldebilbao.blogspot.no/

Museo de bellas artesMuseo de Bellas Artes

Det første museet for moderne kunst i Bilbao åpnet sine dører i 1914, som et resultat av en prosjektplan som var blitt vedtatt i 1908. Ti år senere – altså i 1924 – ble nok et kunstmuseum innviet, og i 1945 ble disse to slått sammen til Museo de Bellas Artes. En ny bygning ble da reist der museet fremdeles ligger – rett ved parken Doña Casilda Turrizar, og bare 5 minuters gange fra Guggenheim-museet.

Museet har vært i kontinuerlig vekst i årene etter 2. verdenskrig, og i 1970 ble en ny fløy bygget. Nok en utvidelse ble vedtatt i 1996 – og i 2001 fikk Museo de Bellas Artes sitt nåværende utseende. I 2008 feiret museet et storstilt hundreårsjubileum med en rekke spennende utstillinger.

Museo de Bellas Artes har i dag over seks tusen ulike kunstverk, som omfatter malerier, skulpturer, tegninger, graveringer og diverse dekorative gjenstander. Samlingen dekker hele perioden fra 1100-tallet til i dag, men hovedvekten ligger på moderne samtidskunst.

 • Åpningstider: Tirsdag – søndag kl. 10.00 –  20.00. Mandager stengt.
 • Adresse: Museo Plaza 2, 48011 Bilbao.
 • Web-adresse: http://www.museobilbao.com/in/

Park de donaParque Doña Casilda Iturrizar

Den vakre parken Doña Casilda Iturrizar ble anlagt for over hundre år siden, etter mønster av den tidens engelske hager. Noen av trærne fra parkens første tid lever fremdeles, og er i seg selv en turistattraksjon. Parken er oppkalt etter Casilda Iturrizar, som donerte området til offentligheten – og den har en vakker beliggenhet i nabolaget Indautxu, like ved Museo de Bellas Artes og Guggenheim-museet.

Inntil for få år siden var dette det eneste større parkanlegget i Bilbao. Blant enkelt-attraksjonene finner vi en fascinerende andedam med ulike arter av vannfugler. Den har gitt opphav til klengenavnet Parque de los Patos (”Andeparken”) blant lokalbefolkningen. I tillegg må det nevnes at det finnes en såkalt kybernetisk fontene i parken, som hver sommer imponerer med sitt datastyrte lyd- og lysshow. Parken inneholder dessuten en stor, utendørs konsertarena.

El funicularArtxanda Funicular

Artxanda Funicular er en kabelbane, som forbinder sentrum av Bilbao med et friområde på toppen av det nærliggende Artxanda-fjellet, hvor det er et stort parkområde, flere restauranter, et hotell og et idrettsanlegg – i tillegg til fantastisk panoramautsikt over byen.

Banens startpunkt ligger i Calle Castaños, like nord for Zubizuri-broen. Det er gangavstand til banen fra flere av Bilbaos attraksjoner – bl.a. fra Guggenheim-museet.

Allerede i 1901 ble det foreslått å bygge en såkalt tannstangs-bane opp til toppen av fjellet, men man manglet finansiering. Fjorten år senere, altså i 1915, var det imidlertid klart for åpning av den nåværende kabelbanen, som med et par kortere avbrudd har vært i drift siden.

Artxanda Funicular har avgang hvert 15. minutt i begge retninger, og kapasiteten er 70 passasjerer pr. tur. Den totale banelengden er på litt over 770 meter, og høydeforskjellen mellom endestasjonene på 226,5 meter. Den totale reisetiden er kun 3 minutter.

Teatro arriagaTeatro Arriaga Antzokia

Bilbao fikk sitt første teater i 1799, men allerede i 1816 ble det ødelagt av brann. Etter en periode med provisoriske scener ble et nytt teater innviet i 1834, på den tomten hvor Teatro Arriaga Antzokia står i dag – ved østre elvebredd, rett ved Plaza Nuevo. Dette ble avløst av en ny bygning i 1890 – som, i likhet med den første, brant ned til grunnen. Dette skjedde i 1914, og i 1919 kunne den nåværende teaterbygningen åpne sine dører for publikum.

Teatro Arriaga Antzokia var privateid fram til det i 1978 ble kommunal eiendom. Det var da nokså nedslitt, og fungerte i noen år mer som kinosal enn som teater. I forbindelse med en totalrenovering i 1986, ble de sceniske forholdene oppgradert – og en del butikker som hadde lagt beslag på bygningens førsteetasje ble fjernet.

I dag framstår Teatro Arriago Antzokia som et moderne teater – med et variert og spennende publikumstilbud.

 • Åpningstider: Se spilleplanen på teaterets hjemmeside.
 • Adresse: Plaza Arriaga 1, 48005 Bilbao.
 • Web-adresse: http://www.teatroarriaga.com

mercado_la_ribera_bilbaoMatmarkedet «Mercado de la Ribera»

Bilbaos tradisjonsrike markedshall, med et totalt areal på hele 10.000 m2, ble oppført i 1929 – og er det største innendørsmarkedet i Europa. Det ligger ved elvebredden, i den sørlige utkanten av gamlebyen «Casco Vieja».

Mercado de la Ribera er et unikt råvare-markedet, og er oppført i en funksjonell, men samtidig monumental art deco-stil. Belysningen er spesiell. Sollyset kommer inn ovenfra og filtreres gjennom etasjene, som er bygget i et gjennomsiktig materiale. Dette gir et naturlig lys i hele bygningen. Eksteriøret er stilrent, med store glassflater, blomsterdekorasjoner og interessant ornamentikk.

Inne i kjempebygningen finner man alle slags varianter av grønnsaker, ferske kjøttprodukter og fersk fisk. Særlig fiskemarkedet er imponerende – og selv om man ikke har tenkt å handle noe, er det en opplevelse i seg selv å bare besøke stedet.

 • Åpningstider: Mandag – fredag kl. ​​08.00 – 14.00 og deretter kl. 17.00 – 19.00. Lørdag kl. 08.00 – 14.30. Søndag stengt.
 • Adresse: Calle de la Ribera, 48014 Bilbao.
 • Web-adresse:  http://www.mercadodelaribera.net/

euskal museoa vascoEuskal Museoa Bilbao Museo Vasco

Dette er et spesielt og meget populært museum, som fokuserer spesielt på baskisk etnografi og historie. Det er det mest komplette museum for baskisk kultur i hele Spania. Samtidig fungerer det også som historisk bymuseum for Bilbao. Inkludert i museet er det såkalte Mikeldi-klosteret fra 1500-tallet, og dessuten kan museet vise fram en rekke gjenstander fra steinalder og jernalder – noen av dem over 4000 år gamle.

I tredje etasje finnes det en stor modell av Basker-provinsen, som bl.a. visualiserer det gamle meldingssystemet man brukte om farer truet. Man tente da et bål på toppen av provinsens fem høyeste fjell – som var et tegn til at det skulle ringes med alle provinsens kirkeklokker.

Den vakre museumsbygningen skriver seg fra 1600-tallet, og var i utgangspunktet en jesuitt-skole. Museet er tilrettelagt for rullestolbrukere.

 • Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 11.00 – 17.00. Søndag kl. 11.00 – 14.00. Mandag stengt.
 • Adresse: Plaza Miguel de Unamuno 4, 48006 Bilbao.
 • Web-adresse: http://www.euskal-museoa.org/eu/hasiera