Hjem » Spania » Politikk og stat i Spania

Politikk og stat i Spania

spania-stat

Kong Juan Carlos I er Spanias formelle statsoverhode, selv om hans rolle kun er av seremoniell art.
Parlamentet (Cortes) er landets lovgivende forsamling, og er det organ som godkjenner regjeringen (Consejo de Ministros). Parlamentet er inndelt i to kamre, Congreso de los Diputados med 350 medlemmer og Senatet med 259 medlemmer. 208 av Senatets medlemmer blir valgt direkte, mens 51 blir utpekt av de 17 autonome regionene.
Regjeringen ledes av en ministerpresident (statsminister), som utpekes av parlamentets flertall – men formelt sett utnevnes han av kongen.

Spania er inndelt i 50 provinser, som så igjen utgjør 17 autonome regioner, med stor grad av indre selvstyre. I tillegg kommer to selvstyrte byer i Nord-Afrika – Ceuta og Melilla – som representerer rester av det gamle, spanske koloniveldet. Hver av regionene har sitt eget særpreg og sine egne kulturelle tradisjoner.

Regionene i alfabetisk rekkefølge:
Andalucía, Aragon, Asturias, Balearene, Kanariøyene, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonia, Valencia, Extremadura, Galicia, Madrid, Murcia, Navarra, Baskerland og La Rioja.

Bortsett fra øygruppene Balearene (i Middelhavet) og Kanariøyene (i Atlanterhavet) ligger alle regionene på Den iberiske halvøy.

Spania er medlem av følgende internasjonale organisasjoner og sammenslutninger: FN, NATO, EU, WTO, OSSE og Europarådet.