Hjem » Spania » Økonomi og næringsliv i Spania

Økonomi og næringsliv i Spania

spania-okonomi

Spansk økonomi hadde store problemer under depresjonen i 1920- og 1930-årene, samt under den 2. verdenskrig. På 1950-tallet fikk landet en betydelig oppsving, og senere har den spanske økonomien vært på sterk fremmarsj. Veksttakten var på 1980-tallet en av de raskest voksende i Europa.

Tradisjonelt har jordbruk vært Spanias hovednæringsgren, og spiller fremdeles en viktig rolle. Produksjon av korn, grønnsaker, sitrusfrukt, olivenolje og vindruer er av betydning for økonomien. Industri og serviceyrker har imidlertid blitt mer og mer viktig. 65% av yrkesbefolkningen var i 2004 sysselsatt i tjenesteytende næringer, og sektoren bidro til 67% av BNP.

Landets viktigste eksportartikler kommer imidlertid fra industrien, spesielt maskin- og transportmiddelindustrien. I tillegg er metaller, sko, tekstiler samt næringsmidler viktige eksportprodukter. Spanias viktigste handelspartnere er Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA.

Turistindustrien er av stor betydning for Spanias økonomi, og landet har en betydelig charterturisme. Viktigste turistområder er Mallorca, Kanariøyene, hovedstaden Madrid samt områdene langs Middelhavskysten (Costa Brava og Costa del sol).

I 2008 begynte den internasjonale finanskrisen å svekke Spanias økonomi, og næringslivet har de seneste årene hatt store utfordringer. Arbeidsledigheten har også vært svært høy de senere år. Til tross for dette, har turistindustrien i Spania vært relativt lite berørt av den økonomiske krisen.