Hjem » Menorca » Menorca severdigheter

Menorca severdigheter

Menorca er en frodig øy, og har vakker natur – med mange innbydende små sandstrender og badeviker langs kysten. Store deler av øya er et naturreservat – noe som har ført til strenge byggeregler slik at masseturismen unngås.

Menorca er en fredelig øy, og de fleste turister kommer hit for avslappende sol- og badeferie. Det er også gode muligheter for vannsportsaktiviteter som dykking, vindsurfing, kanopadling og seiling.  Sykling er også en populær aktivitet på Menorca, og det finnes mange idylliske sykkelstier.

Menorca har en rik kulturhistorie. I byene Mahón og Ciutadella kan man besøke flere historiske kirker, og rundt omkring på øya finnes dessuten en rekke forhistoriske arkeologiske steder.

Noen populære severdigheter og turistattraksjoner på Menorca:

Att - Faro Cap d’ArtruixFaro Cap d’Artruix

Faro Cap d’Artruix er Menorcas mest kjente fyrtårn. Det ligger ca. 8 km sør for Ciutadella, i Cap d’Artruix. Fyrtårnet ble bygget ved midten av 1800-tallet, og påkaller først og fremst oppmerksomhet på grunn av sin originale fasade, som er dekorert med blå og hvite striper. Fyret har vært elektrifisert siden 1930.

Det er først og fremst tårnet i seg selv og naturen rundt som representerer det severdige her, men i tilknytning til fyret er det en restaurant med en unik beliggenhet (Es Far d’Artrutx). Her har man en fantastisk havutsikt, og spisestedets terrasse er, naturlig nok, svært populær – særlig ved solnedgang. Mallorca kan dessuten skimtes i det fjerne fra terrassen.

Åpningstider: Tirsdag – søndag kl. 10.00 – 00.30. Mandag stengt.

Adresse: Cap D’Artruix, 07760 Ciutadella.

Web-adresse: http://menorcamenu.com/restaurantes/es-far-dartrutx/

att - museo municipal de citadella bastioMuseu Municipal de Ciutadella Bastió de sa Font

Dette er et arkeologisk museum i Ciutadella, som ligger i en av bastionene i den gamle bymuren. Museet har en permanent arkeologisk utstilling, som byr på en reise i byens historie –  fra forhistorisk tid til den islamske epoken.

Museet har også med jevne mellomrom temporære utstillinger, som enten er orientert rundt et tema – eller som viser nye gjenstander museet har tatt hånd om.

Museet er eid og drevet av bystyret i Ciutadella.

Åpningstider: Tirsdag – lørdag kl. 10.00 – 14.00. Stengt på søndager, mandager og helligdager.

Fra 1. mai til 30. september har museet også åpent tirsdag – lørdag kl. 18.00 – 21.00.

Adresse: Placa de sa Font, 07760 Ciutadella.

Web-adresse: http://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7884&IdFoto=409

att Camí de CavallsCamí de Cavalls

Cami de Cavalls er en gammel sti på 186 km som omkranser øya Menorca, og den leder bl.a. til noen av de mest utilgjengelige badestrendene på øya.

Cami de Cavalls ble i utgangspunktet anlagt for å knytte sammen vakttårnene, festningene og kanonene som var plassert langs kysten av øya, og for å gjøre transport av tropper og artilleri enklere. Stien skriver seg muligens fra 1300-tallet.

Stiens opprinnelige funksjon var altså av militær art. Soldater patruljerte øya langs denne stien på hesteryggen, derav navnet Camí de Cavalls (”cavalls” betyr hester på katalansk).

I mange år var deler av stien privateid, og var dermed ikke allment tilgjengelig. En avtale mellom Menorcas administrasjon og eierne har imidlertid gjort at hele stien har kunnet benyttes av alle siden mai 2011.

Stien er delt i 20 forskjellige etapper – hver av dem på mellom 5 og 14 km. Det er adkomst via bilvei til startpunktene for hver etappe, slik at man har mulighet for kun å benytte deler av turstien, dersom man ønsker det.

Web-adresse: http://www.camidecavalls360.com/es/

att Necropolis de Cala MorellNecropolis de Cala Morell

Necropolis er et ord av gresk opprinnelse som kan oversettes med ”De dødes by”.

Cala Morell-grottene daterer seg tilbake til det 2. århundre før vår tidsregning, og ble altså brukt som gravsted.

Necropolis de Cala Morell ligger i klippene på øyas nordvestkyst, 10 km nord for Ciutadella – og er blant Menorcas mest spektakulære severdigheter. Stedet består av en gruppe på tilsammen 14 grotter.

Vær oppmerksom på at parkeringsplassen ved Cala Morell er relativt liten, og stedets popularitet gjør at man må belage seg på en liten spasertur dersom man besøker Cala Morell i travleste turistsesongen.

Åpningstider: Alltid.

Adresse: Cala Morell, 07760 Ciutadella

Web-adresse: http://menorcadiferente.com/necropolis-de-cala-morell/

att Catedral de Santa María de CiutadellaCatedral de Santa María de Ciutadella

Katedralen i Ciutedella er en populær severdighet på Menorca, og ble oppført som kirke i gotisk stil rundt midten av 1300-tallet (ferdigstilt i 1362).

I 1558 ble kirken påført store skader i forbindelse med et tyrkisk angrep på Menorca, og i 1626 brøt deler av hvelvet sammen på grunn av materialtretthet.

Under gjenoppbyggingen ble noen av sidekapellene utvidet for å gjøre kirkebygget mer stabilt – og i 1795 fikk kirken status som katedral.

Utover på 1800-tallet gjennomgikk katedralen flere endringer. Bl.a. ble det bygget nytt inngangsparti med fasade i neoklassisk stil.

Under den spanske borgerkrigen i 1930-årene ble Catedral de Santa Maria utsatt for et plyndringstokt, der mange verdifulle interiørgjenstander og dokumenter ble borte.

Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 10.00 – 16.00.

Adresse: Carrer Cal Bisbe, 8, 07760 Ciutadella

Web-adresse: http://www.bisbatdemenorca.com/visitacatedralmenorca-INGL.htm

att Taula de TrepucoTaula de Trepuco

Menorca er kjent for sine megalittiske monumenter, det vil si spesielle formasjoner laget i steinalderen og bronsealderen av store steinblokker. Man skiller mellom taulaer (som betyr ”bord” på katalansk) og talayoter. En taula er en form for bautastein, der en stor steinblokk hviler vannrett på enden av to loddrette steinblokker, mens en talayot er et noe større steintårn.

En av de best bevarte taulaene er Taula de Trepuco, som befinner seg et par kilometer sør for  Mahón – i retning Sant Lluis. Det er også en av de største på øya. Den er 4,2 meter høy, 2,75 meter bred og 0,4 meter tykk. I det samme området finner man også en talayot, samt flere ruiner av forhistoriske hus.

Arkeologene antar at Taula de Trepuco stammer fra perioden 800 – 450 f. Kr., med andre ord fra det som kalles den talayotiske epoken i øygruppa Balearenes historie. Denne taulaen og de andre steinalderfunnene i det samme området ble utgravd av britiske arkeologer i 1931.

Hvilken funksjon disse bautasteinene har hatt, er ekspertene usikre på – men den kan ha vært av religiøs eller astronomisk art.

Adresse: Taula de Trepuco, 07700 Mahón

Web-adresse: http://www.spain.info/en/que-quieres/arte/monumentos/menorca/ruinas_de_trepuco.html

att - Torre de FornellsTorre de Fornells

La Torre de Fornells er et av flere bevarte forsvarstårn som finnes langs kysten av Menorca. Dette tårnet ble bygget i 1801 for å vokte inngangen til havnen i Fornells, og befinner seg på nordkysten av øya.

Konstruksjonen har en konisk form, og tårnet består av fire etasjer. Torre de Fornells var privateid fram til tidlig på 1990-tallet, men er i dag statlig eiendom. Det inneholder ikke så mye severdig, men man kan besøke en utstilling i et av rommene, som presenterer tårnets historie. Fra toppen av tårnet får man imidlertid en fantastisk utsikt.

Torre de Fornells har i dag først og fremst en symbolsk landemerke-funksjon.

Åpningstider: Daglig kl.10.15 – 15.30.

Adresse: Punta de Sa Torre de Fornells, 07702 Fornells

Web-adresse: http://www.waymarking.com/waymarks/WM6753_Fornells

att fortaleza-de-la-molaFortaleza de La Mola

Havnen i Mahón har hatt en viktig militærstrategisk funksjon siden 1500-tallet. På grunn av sin beliggenhet, størrelse og form har den også vært en av de beste havnene i det vestlige Middelhavet.

Opprinnelig var det festninger på begge sider av havnen. På sørsiden ble Castillo San Felipe oppført – og på nordsiden flere befestninger, bl.a. Fortaleza de la Mola, som ligger på en halvøy helt ytterst ved innseilingen. Denne festningen ble planlagt så tidlig som i 1541, men ikke oppført før Castillo San Felipe ble revet på slutten av 1700-tallet. Foranledningen var Frankrikes okkupasjon av Algerie. Idag er Fortaleza de La Mola en flott turistattraksjon som mottar et stort antall besøkende årlig. Stedet har guidet omvisning og souvenirbutikk.

Åpningstider: Tirsdag – søndag kl. 10.00 – 18.00. Variasjoner kan forekomme.

Adresse: La Mola, AP. C. 104, 07700 Mahón

Web-adresse: http://www.fortalesalamola.com/en/home/

att Castillo de San FelipeCastillo de San Felipe

På sørsiden av innløpet til havnen i Mahón ligger ruinene av det befestede slottet Castillo de San Felipe. Dette ble oppført midt på 1500-tallet, og utvidet 100 år senere.

Ingeniøren Juan Baurista Calvi var ansvarlig for byggingen, og han bestemte at det skulle ha form som en firetakket stjerne. Rundt slottet ble det anlagt en tørr vollgrav.

Da britene okkuperte Menorca på begynnelsen av 1700-tallet, foretok de ytterligere utvidelser – og forsvarssystemene ble på flere måter forsterket. Rundt slottet vokste det etter hvert fram en landsby som fikk navnet Arrabal.

I 1782 gjenerobret spanjolene Menorca, og Castillo de San Felipe ble revet på ordre fra kong Carlos III. Landsbyen Arrabal skiftet etter en tid navn til El Castell – altså en oppkalling etter slottet.

Av det gamle Castillo de San Felipe står i dag bare ruinene igjen, men det spanske forsvarsdepartementet har restaurert festningsmurene for å forhindre jordras – og ruinene regnes som en av Mahóns viktigste turistattraksjoner.

Åpningstider: I sommersesongen er det guidet omvisning torsdag og søndag kl. 10.00.

Adresse: Placa de l’Esplanada 19, 07720 Es Castell

Web-adresse: http://www.museomilitarmenorca.com/san-felipe/

att Lloc de MenorcaLloc de Menorca

Dyreparken Lloc de Menorca ligger på østre del av øya, og her kan man se mange dyrearter som naturlig hører hjemme på Menorca. Parken har også eksotiske dyr fra andre verdenshjørner.

Blant de lokale dyreartene kan man bl.a. mate geiter og Menorca-hester. Ellers er apene populære – og i en del av parken som kalles ”Australia”, kan man observere både kenguruer og emuer.

Lloc Menorca er ingen stor dyrepark, men det er lagt vekt på at alle dyrene skal ha et habitat som likner mest mulig på det som er naturlig for dem.

I parken er finnes det en snackbar og en souvenirbutikk – i tillegg til to museumsavdelinger, der man kan gjøre seg bedre kjent med Menorcas geologiske og marine historie.

Åpningstider: Alle dager kl. 10.00 – 19.00.

Adresse: Cami C., 07730 Alaior

Web-adresse: http://www.llocdemenorca.com/