Hjem » Menorca » Menorca fakta

Menorca fakta

Menorca

Den spanske øya Menorca ligger i Middelhavet, og tilhører øygruppen Balearene (Islas Baleares). Menorca har et areal på 700 km2, og befinner seg omlag 40 km nordøst for Mallorca. Menorca er 50 km lang og 16 km bred, og har 285 km kystlinje – med klipper, viker og sandstrender.

Øya har omlag 95.000 innbyggere (2013), hvorav ca. 29.000 bor i hovedstaden Mahón (katalansk: Maó), som ligger på Menorcas sørøstkyst. Mahón er en viktig havneby, og herfra er det fergeforbindelse til Barcelona og Valencia på fastlandet samt til naboøya Mallorca. Menorcas mest folkerike by er Ciutadella, med ca. 30.000 innbyggere (2013). Byen var tidligere Menorcas hovedstad, og  ligger på øyas vestkyst. Fra havnen i Ciutadella går det ferge til Alcudia på Mallorca.

Øyas eneste flyplass – Menorca Airport – ligger 5 km sørvest for Mahón.

Landskapet på Menorca kan deles inn i to regioner; fjellområdet Tramuntana i nord og Migjorn – åsene og kystslettene i sør. Nesten halve øya er idag et biosfære-reservat. Menorca består av kalkbergarter, og øyas høyeste punkt – Monte Toro – ligger 358 m.o.h. Monte Toro befinner seg sentralt på Menorca. Store deler av øya er dekket av krattvegetasjon, og langs hele kystlinjen finnes bortimot 120 sandstrender.

Menorcas viktigste inntektskilde er jordbruk, fiske og turisme.

Det har vært funnet spor av menneskelig bosetting på Menorca fra omlag 6000 år f. Kr. Øya har opp gjennom historien blitt påvirket av mange ulike folkeslag – deriblant fønikerne, grekerne, kartagenerne, romerne, vandalene, maurerne, spanjoler, briter og franskmenn. Menorca ble okkupert av britene i 1708, senere av franskmenn, og ble spansk igjen i 1782. Øya er kjent for sine mange forhistoriske megalittiske minnesmerker, som idag er populære turistattraksjoner.