Hjem » Marbella » Marbella fakta

Marbella fakta

Marbella

Marbella er en fasjonabel bade- og turistby på Costa del Sol, som ligger helt sør i Spania. Marbella ligger i Málaga-provinsen og tilhører regionen Andalucia. Byen har 140.000 innbyggere (2012), og befinner seg 59 km sørvest for provinshovedstaden Málaga og 78 km nordøst for Gibraltar.

Marbella kommune dekker et areal på 117 km2, og ligger ved foten av fjellkjeden Sierra Blanca. Høyeste fjelltopp er «Cerro Lastonar», som måler 1270 m.o.h. Landskapet ellers i kommunen består av kystsletter og lave åser. Det finnes 24 sandstrender innenfor kommunen, og de mest populære er «Playa El Fuerte», «Playa de la Bajadilla» og «Playa de Fontanilla».

Costa del Sol har Europas mildeste vinterklima, med en årlig gjennomsnittstemperatur på +18 grader C. Marbella kan lokke med 320 soldager i året, og badesesongen strekker seg fra mai til oktober.

Marbella var en liten fiskerlandsby frem til 1960-tallet, da stedet vokste og ble et av de store turistsentrene på Costa del Sol. Byens viktigste næringsvei er i dag turisme. Marbella er en spesielt populær destinasjon blant turister fra Nord-Europa, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Marbella er spesielt kjent for tilstedeværelsen av kjendiser og velstående mennesker, og byen preges av mange luksushoteller og elegante private eiendommer langs kysten.

Marbellas historiske sentrum består av smale, brosteinsbelagte gater og hvitkalkede hus med fargerike skodder. Midt i gamlebyen ligger Appelsintorget – «Plaza de Los Naranjos» – en sjarmerende plass med appelsintrær, mange restauranter og små butikker. Flere historiske kirker og bygninger befinner seg i dette området – deriblant Santiago-kirken fra 1400-tallet og rådhuset fra 1568. I gamlebyen kan man også se rester av muren som omkranset byen.

I byens kystområde finnes en flott strandpromenade, der serveringsstedene ligger på rad og rekke.

Marinaen i Puerto Banus befinner seg omlag 7 km sørvest for Marbella – i området Nueva Andalucia. Her ligger luksus-yachter side om side, og området består av gourmet-restauranter, designerbutikker  samt trendy barer og nattklubber. Strekningen fra Marbella til Puerto Banus kalles for «The Golden Mile» – bl.a. på grunn av de mange luksusvillaene som ligger her. Her finnes også palasset til Kong Fahd samt en rekke ikoniske hoteller.

Marbella arrangerer en rekke årlige festivaler – deriblant jazzfestival, operafestival, reggaefestival og internasjonal filmfestival.

Nærmeste internasjonale flyplass er Málaga Airport, som ligger 53 km nordøst for Marbella.