Hjem » Mallorca » Mallorca fakta

Mallorca fakta

mallorca-fakta

Mallorca er en spansk øy i Middelhavet som ligger øst for fastlandet –  omlag 200 km sør for Barcelona. Mallorca er den største i øygruppen Balearene («Islas Baleares»), og har omlag 873.000 innbyggere (2012). Nesten halvparten av befolkningen på Mallorca er bosatt i hovedstaden Palma de Mallorca.

Mot nordvest ligger kalkfjellene Sierra de Tramuntana – der høyeste fjelltopp «Puig Major» måler 1445 m.o.h. Et lavere fjellandskap finnes på sørøst-kysten. Ellers består øyas landskap av fruktbare sletter og lavland samt sandstrender og klipper langs kyststripen.

Mallorca er en av de mest besøkte feriestedene i Middelhavet, og turistnæringen er viktigste inntektskilde. Også jordbruk og industri er av betydning for økonomien – med fremstilling av vin, brennevin, olivenolje, tekstiler og keramikk.

Mallorca har internasjonal flyplass, havn med fergetrafikk til andre spanske byer og øyer, samt jernbane.

Hovedstaden Palma de Mallorca ligger sørvest på øya, og er det politiske og økonomiske senter for Region Balearene. Byen ligger midt i Palmabukten ved kysten, og har 407.000 innbyggere (2012). Palma de Mallorca er en viktig havneby og handelssentrum, og har en rekke historiske monumenter.  Rett utenfor sentrum ligger Mallorcas internasjonale flyplass.