Hjem » Malaga » Málaga fakta
Málaga fakta

Málaga fakta

malaga

Havnebyen Málaga ligger sør i Spania ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Málagaprovinsen. Byen tilhører regionen Andalusia, og er sentrum for Costa del Sol – “solkysten”. Málaga ligger i en bukt omgitt av fjellkjeder, der elven Guadalmedina renner ut i Middelhavet – omlag 100 km nordøst for Gibraltar.

Málaga er den 6. største byen i Spania, og har 568.000 innbyggere (2012). Storbyområdet har omlag 1 millioner innbyggere.

Landskapet rundt byen består av kystsletter med fjellkjeden “Montes de Málaga” i nord. Høyeste fjelltopp her måler 1032 m.o.h.

Málaga er en av Spanias viktigste havnebyen med fiskeri-, handels- og oljehavn. Byen har variert industri med bl.a. stål-, tekstil- og matvareprodukter. Jordbruk med dyrking av tomater, oliven, sitrusfrukt og vindruer er også av betydning. Byen er kjent for sin fremstilling av Málagavin – en mørk sirupsaktig hetvin. Málaga er også berømt for å være fødebyen til kunstneren Picasso.

Málaga var sentrum for den raskt voksende turismen i Spania på 1960- og 1970-tallet, og turisme er viktigste inntektskilde også idag. Byen er et betydelig økonomisk og kulturelt sentrum, samt et viktig knutepunkt langs Middelhavskysten.

Málaga er også en universitetsby, og har omlag 40.000 studenter. Universitetet ble grunnlagt i 1972.

Byen har en rekke museer, monumenter, katedraler og andre historiske bygninger. I tillegg finnes flotte badestrender, gode shoppingmuligheter og et variert natteliv.

Offentlig transport i Málaga består først og fremst av busser, men metro er under utbygging.

 

Bybeskrivelse

Málaga har 10 distrikter, der “Centro” er det mest sentrale. Denne delen ligger rett bak havnen. Byen er delt i to av elven Guadalmedina, og øst for elven ligger det historiske sentrum. Her finner man de fleste historiske severdighetene samt utallige barer, caféer og butikker. Det mest sentrale torget i Malaga er Plaza de la Merced. Også militærfortet Alcazaba ligger i det historiske sentrum, og herfra har man flott utsikt over havnen og byen.

Kvartalene El Perchel, La Trinidag og Lagunilla omgir bysentrum, og sørvest for elven ligger Málagas industriområde.

Den vakre parken “Parque de Málaga” ligger langs kysten mellom gamlebyen og havnen. Her finnes en flott promenade omgitt av palmer og eksotiske planter.

Fra sentrum har man dessuten gangavstand til byens mest populære sandstrand La Malagueta. Ellers ligger badestranden Pedregalejo noen km øst for Málaga.