Hjem » Madrid » Madrid historie

Madrid historie

historie-madrid

Madrid skal ha blitt grunnlagt på 800-tallet, men først hundre år senere er byen nevnt i skriftlige kilder – da under sitt arabiske navn, Majestet.

Madrid er ikke blant de eldste byene i Spania. Byens historie begynner først i år 852 e.Kr, da maurerne ankom området og begynte å bygge en festning. Maurerne ble presset tilbake av de kristne på 1100-tallet, som da dannet kongeriket Castilla. På begynnelsen av 1200-tallet fikk Madrid bystatus, og i 1561 gjorde kong Ferdinand Madrid til hovedstad. Monarkiet ble avskaffet i 1931, og i stedet ble Spania republikk. General Franco overtok makten i 1939, og Madrids kapitulasjon markerte slutten på den spanske borgerkrigen.

Etterkrigstiden har medført en sterk ekspansjon for byen, noe som har akselerert de seneste tiårene, særlig etter at Spanias ble medlem av EU i 1986. Som ledende kommersielt- og kulturelt sentrum i den spansktalende verden kjennetegnes dette av en sterk innvandring fra Latin-Amerika og Afrika. I 1992 var Madrid Europas kulturhovedstad.