Hjem » Las Palmas » Las Palmas fakta

Las Palmas fakta

Las palmas

Havnebyen Las Palmas (offisielt: Las Palmas de Gran Canaria) er hovedstad på Gran Canaria, og ligger ved Atlanterhavskysten nordøst på øya. Las Palmas har omlag 383.000 innbyggere (2012), og den største byen på Kanariøyene. Storbyområdet har et innbyggertall på omlag 617.000 innbyggere (2012). Hovedstaden er Spanias 9. største by samt den største byen i EU utenfor det europeiske kontinent. Las Palmas er Gran Canarias administrative og økonomiske sentrum samt en viktig handels- og kulturby. Byen har universitet, som ble grunnlagt i 1980.

Las Palmas de Gran Canaria er også hovedstad i provinsen Las Palmas – som består av Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote.

Hovedstaden er delt inn i 5 administrative distrikter: Vegueta – Cono Sur –  Tafira, Centro, La Isleta – Puerto – Canteras, Ciudad Alta og Tamaraceite – San Lorenzo.

Las Palmas ligger på en sandbanke som har forbindelse med halvøya La Isleta. På østsiden av sandbanken ligger havnen Puerto de la Luz, og på vestsiden finner man den 4 km lange sandstranden Playa de las Canteras.

Las Palmas er en kosmopolitisk by, og har en viktig havn for skipstrafikken mellom Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika. Mange cruiseskip ankommer havnen i Las Palmas, og det er også fergeforbindelse herfra til flere av de andre Kanariøyene.

Gran Canarias eneste internasjonale flyplass ligger litt sør for Las Palmas. Offentlig transport består av lokale busser, turistbusser eller taxier.

Viktigste næringsveier for byen er turisme, handel, industri og fiske. Las Palmas har også stor eksport av frukt og grønnsaker.

Hovedstaden er berømt for sitt årlige karneval i februar måned, sin filmfestival og sin byfestival «Fiestas de San Juan» – som finner sted hvert år i slutten av juni måned.

Bybeskrivelse

Las Palmas by er langstrakt, og har ikke en tydelig sentrumskjerne. Byens historiske sentrum ligger i det sørlige området Vegueta – som består av trange smug, brosteinsbelagte gater og en rekke historiske bygninger med vakre fasader.

Sentralt i Vegueta ligger katedralen Santa Ana, som ble påbegynt i 1497. Katedralen befinner seg ved plassen «Plaza de Santa Ana» – der også rådhuset, bispesetet og regentpalasset ligger. Mange av byens museer og kunstgallerier holder til i dette området av Las Palmas. Vegueta står oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sine historiske bygninger.

Litt nord for «Plaza de Santa Ana» i Vegueta ligger gågaten Calle Triana med utallige butikker og yrende folkeliv. Like i nærheten finner man San Telmo-parken, der også byens busstasjon «La Estación de Guagua» befinner seg.

Sentralt i Las Palmas by – i området Ciudad Jardin – ligger den vakre Doramas-parken. Her finner man også den lille kanariske landsbyen «Pueblo Canario», et avgrenset område med bygninger som er inspirert av tradisjonell kanarisk arkitektur. Pueblo Canario huser flere kanariske håndverks- butikker samt et kunstmuseum – og det arrangeres jevnlig forestillinger med kanarisk folklore ved denne plassen.

I nordlige del av Las Palmas finner man handlegaten Avenida José Mesa y Lopéz med butikker og varehus. Enda lenger nord ligger parken Santa Catalina, havnen Puerto de la Luz samt den lange urbane sandstranden Las Canteras – som er byens største og mest populære strand. Her finner man også en flott strandpromenade –  som er et populært møtested for både turister og lokalbefolkningen.

I sørvestlige del av Canteras-stranden ligger det flotte konserthuset Auditorio Alfredo Kraus – oppkalt etter byens berømte tenor.