Hjem » Lanzarote » Lanzarote severdigheter og attraksjoner

Lanzarote severdigheter og attraksjoner

De fleste turister reiser til Lanzarote på sol- og badeferie, og de innbydende sandstrendene er en av øyas hovedattraksjoner. Det behagelige klimaet året rundt tiltrekker seg mange solhungrige skandinavere, og øya er dessuten et paradis for vannsportsaktiviteter som surfing, kiting og dykking.

Lanzarote har også andre attraksjoner og severdigheter, og innbyr til mange spennende utflukter. Et «must» er å besøke Timanfaya Nasjonalpark med sitt vulkanske landskap eller ta dagsturer til spennende grotter. Lanzarote har også attraksjoner for barnefamilier – med temaparker, akvarium og badeland. I tillegg finnes flere interessante museer og besøkssentre på øya samt gode muligheter for shopping og uteliv.

Den kjente spanske maleren, designeren og arktitekten César Manrique har hatt stor innflytelse på Lanzarote. Han ble født i Arrecife i år 1919 og forsto tidlig at øya hadde turistpotensiale. César Manrique-stiftelsen ble opprettet i 1982, men ble ikke offisielt åpnet før i 1992 – etter Manriques død. Stiftelsen holder til i Manriques tidligere hjem, og er åpent for publikum. Her finnes et kunstgalleri med Manriques arbeider samt utstilling av verk laget av de berømte kunstnerne Picasso og Miró.

Stiftelsen benyttes til å fremme Manriques ønske om å skape bevissthet om temaene kunst, miljø og kultur på Lanzarote. Mange bygninger, vakre hager, skulpturer og flott arkitektur på øya er Manriques verk.

Noen av de mest populære severdigheter på Lanzarote:

 

nasjonalparkTimanfaya Nasjonalpark

Timanfaya Nasjonalpark ligger sørvest på øya, og er en stor turistattraksjon. Parken dekker et areal på 51,07 km2, og her kan man observere mer enn 25 vulkaner. I parken finnes flere aktive vulkaner  – som heter på spansk Montanãs del Fuego («Brannfjellene»). Kun 13 meter under bakkenivå ligger temperaturen på mellom 400 og 600 grader C, og en guide vil demonstrere dette for turister. Han heller kaldt vann ned i et hull i bakken – og skaper en mini-geysir. Nasjonalparken har et  besøkssenter der det også finnes en restaurant. Restauranten «El Diablo» ble designet av César Manrique, og serverer kanariske retter kun ved hjelp av geotermisk vulkanvarme. Det helt unike vulkanske landskapet i Timanfaya Nasjonalpark tiltrekker seg mer enn 1,3 millioner besøkende årlig

 

Fundacion César Manrique

César Manrique-stiftelsen ligger 6,7 km vest for Costa Teguise, og holder til i den tidligere privatboligen til César Manrique – som idag er et museum. Boligen ble oppført i 1968, og er et arkitektonisk mesterverk. Huset ble bygget i 5 naturlige vulkanske bobler og er harmonisk integrert i landskapet. Museet har også kunstutstilling med verk av Picasso og Miró samt Manriques egne arbeider. Stedet har ellers vakre hager, terrasser, butikk og café.

 

texas-parkRancho Texas Park

Fornøyelsesparken Rancho Texas Lanzarote Park ligger litt vest for Puerto del Carmen, og er en attraksjon for hele familien. Stedet har både en dyrepark og et badeland –  med opptil 100 meter lange vannsklier. I dyreparken kan man se esler, nesehorn, hvite tigre, sjøløver, papegøyer, slanger mm. Besøkende har også mulighet for å bade sammen med en sjøløve i bassenget, eller ri på ponni i området «Indian Lagoon».

 

Festningen San José Castillo

Den tidligere militærfestningen San José ligger ved havnen i hovedstaden Arrecife, og er en ofte besøkt turistattraksjon. Festningen ble oppført på 1770-tallet, og huser idag Det internasjonale museum for samtidskunst.

Museet ble etablert i 1975 for å fremme, samle og presentere de mest betyningsfulle verk innen moderne kunst, og multikunstneren César Manrique tok initiativet til prosjektet. I utstillingen finner man også noen av hans verk, men også arbeider fra utallige kunstnere med opprinnelse både fra Kanariøyene og fastlands-Spania. De fleste verk i utstillingen ble laget på 1950 – 1970-tallet.

Festningen huser også en restaurant, der man har flott utsikt over havnen i Arrecife.

 

el-grifoVinmuseet El Grifo

El Grifo er den største vingården på Lanzarote, og produserer opptil 700.000 liter vin i året. El Grifo vinmuseum ligger sentralt på øya – omlag 13 km nord for Puerto del Carmen. Vinmuseet gir besøkende en ekte smak av øyas historie samt et innblikk i de unike produksjonsmetodene som blir benyttet. Museet ligger i det eldste vinhuset på Kanariøyene, som kan dateres tilbake til 1775.

Vinproduksjon har lenge vært viktig for øyas økonomi, og dyrking av vindruer har forekommet på Lanzarote i minst 500 år. Vin fra El Grifo har fått en rekke utmerkelser og priser, og spesielt den tørre hvitvinen får mye ros og hederlig omtale. Besøkende får prøvesmake vin på El Grifo – etter en interessant omvisning.

Guidede turer arrangeres daglig mellom kl.11.30 og kl. 16.00.

 

Vulkangrotten «Cueva de los Verdes»

Cueva de los Verdes ligger på nordsiden av Lanzarote i kommunen Haria – ca. 24 km nord for Costa Teguise. Grotten ble dannet av Corona-vulkanen for ca. 3000 år siden, og deler av den åpnet for publikum i 1964. Grotten er formet som en lang underjordisk tunnel, og strekker seg 3,7 km over havet og 1,5 km under sjøen («Atlantis-tunnelen»). Grotteveggene er vakkert opplyst i forskjellige farger, og besøkende får guidet omvisning som varer ca. 1 time (2 km). Guiden snakker både spansk og engelsk.

I tidligere tider gjemte lokalbefolkningen på øya seg inni i grotten, for å beskytte seg mot pirater som kom i land for å plyndre. Idag finnes en unik konsertsal like ved inngangen til grotten – som har plass til 500 personer.

 

aquarium-lanzaroteLanzarote Aquarium

Lanzarote Aquarium ligger ved turiststedet Costa Teguise på østkysten av øya, og er en attraksjon for hele familien. Akvariet er Kanariøyenes største og har mer enn 1 million liter vann. Her kan man observere hundrevis av marine arter og bl.a. se klovnefisk, sjøstjerner, krabber samt fargerike tropiske fisk. Besøkende har også mulighet for å dykke sammen med hai, noe man sent vil glemme!

 

jardin-cactus-lanzaroteJardin de Cactus

Jardin de Cactus er en flott botanisk hage som ligger nær byen Guatiza – omlag 13 km nord for Costa Teguise. Stedet har en imponerende samling av kaktusplanter – fra Kanariøyene, Amerika, Madagaskar, Marokko og Etiopia. Jardin de Cactus – med sine 1500 forskjellige kaktusplanter – er en unik severdighet som er skapt av multikunstneren César Manrique i 1991. Parken er bygd opp som et amfi-teater, og like ved ligger en nyrestaurert vindmølle – som er åpen for publikum.