Hjem » Lanzarote » Lanzarote fakta

Lanzarote fakta

lanzarote-2

Den spanske turistøya Lanzarote ligger i Atlanterhavet, og inngår i øygruppen Kanariøyene (Islas Canarias). Lanzarote har omlag 193.000 innbyggere, og tilhører provinsen Las Palmas. Øya har et areal på 845,9 km2, og er både den østligste og den nordligste av Kanariøyene. Lanzarote ligger 11 km nord for Fuerteventura, og ca. 100 km vest for kysten av Nord-Afrika.

Øya er delt inn i 7 kommuner: Arrecife, Haria, San Bartolomé, Teguise, Tias, Tinajo og Yaiza.

Lanzarote er en vulkansk øy, og ble dannet ved et kraftig vulkanutbrudd for ca. 35 millioner år siden. Siste utbrudd fant sted i 1825. Øya måler 60 km fra nord til sør, og 25 km fra øst til vest. Kystlinjen er 213 km lang, der 10 km består av sand, 16 km av grus-strender og resten består av klipper. Lanzarote ble i 1993 utpekt av UNESCO som en del av et biosfærereservat.

Landskapet består bl.a. av fjellkjeden Famara i nord – der øyas høyeste topp Peñas del Chache måler 671 m.o.h. Sør for Famara-fjellkjeden ligger El Jable-ørkenen. Sør på øya finnes fjellkjeden Ajaches.

Hovedstaden på Lanzarote heter Arrecife, og ligger på østkysten. Byen har 56.000 innbyggere (2012), og er øyas viktigste havneby. Herfra går det ferge til øyene Fuerteventura, Gran Canaria og Tenerife samt til Cadiz på det spanske fastland. Nær hovedstaden ligger også øyas eneste flyplass – Lanzarote Airport.

Fra den sørlige kystbyen Playa Blanca er det fergeforbindelse til naboøya Fuerteventura og den lille ubebodde øya Los Lobos.

Det er også fergeforbindelse fra den nordlige kystbyen Orzola til den vulkanske øya Isla Graciosa. Graciosa ligger kun 2 km nord for Lanzarote og er en del av skjærgården Chinijo.

Turisme er viktigste næringsvei for Lanzarote, og øya mottar omlag 2 millioner besøkende årlig. I tillegg til dette er jordbruk (spesielt vinproduksjon) og fiske av betydning for øyas økonomi.