Hjem » Ibiza » Ibiza severdigheter

Ibiza severdigheter

Det finnes en rekke turistattraksjoner på Ibiza. Først og fremst kan øya tilby et flott klima med solrike dager, en rekke innbydende sandtrender, krystallklart vann, vakker natur samt maleriske og trivelige landsbyer. Ibiza kan også by på en rekke aktiviteter som f.eks. dykking, seiling og windsurfing – i tillegg til Jeep Safari, sykling, fotturer og hesteriding.

Reiser man til Ibiza med barn, kan det anbefales et besøk til badelandet «AquaMar Water Park» i Playa d’en Bossa eller til akvariet «Acquarie Cap Blanc» ved San Antonio – der man kan se marine arter som er typisk for Ibiza.

Øya er spesielt kjent for sitt hektiske natteliv i sommerhalvåret, og et besøk på en av de store berømte nattklubbene er en attraksjon i seg selv.

Særlig mange severdigheter og attraksjoner finnes det i og rundt hovedstaden Ibiza by på sørøst-kysten. Her må gamlebyen «Dalt Vila» nevnes spesielt – med sitt borganlegg, sine smale brosteinsgater, historiske bygninger, spennende små butikker og romantiske restauranter. Flere av restaurantene, særlig rundt «Plaza del Sol», har dessuten flotte utsiktsterrasser. Gamlebyen står i sin helhet på UNESCOs verdensarvliste. Hovedstaden har også svært gode shoppingmuligheter.

Noen av de mest populære severdighetene på Ibiza:

Att - Catedral de IbizaCatedral de Ibiza

Katedralen på Ibiza ble opprinnelig oppført som landsbykirke på 1300-tallet i gotisk stil, og den befinner seg i den eldste delen av hovedstaden Ibiza by. Antakelig ble katedralen bygget på tomten til en tidligere moské.
Som et resultat av senere ombygginger endret arkitekturen karakter i retning av en mer barokk stil. På 1400-tallet ble flere mindre kapeller tilføyet, og på 1500-tallet fikk katedralen sitt karakteristiske, trapesformede kirketårn – samt en mangekantet, såkalt apsis.
Først på 1700-tallet fikk kirken status som katedral og bispesete, etter omfattende oppussing og enkelte endringer i 1715, 1728 og 1782.

Katedralen inneholder en rekke interessante kunstverk og verdifulle gjenstander fra 1300- og 1400-tallet, og i sakristiet er det innredet et eget bispemuseum.

Åpningstider: Tirsdag – søndag kl.10.00 – 13.30 og kl. 16.00 – 19.00. Mandag stengt.

Adresse: Plaza de la Catedral, 07800 Ibiza by

Web-adresse: http://www.soloibiza.com/turismo/catedral-ibiza.asp

att - museo arqueologicoMuseo Arqueológico de Ibiza y Formentera

Det arkeologiske museet for Ibiza og naboøya Formentera består av to avdelinger, som begge befinner seg i Ibiza by. Den ene ligger gamlebyen «Dalt Vila» (ved Plaza Mirador), mens den andre er lokalisert ved Via Romana i den vestlige delen av sentrum. De to avdelingene inneholder til sammen en dokumentasjon av øyenes historie fra den fønikiske koloniperioden i antikken til den katalanske erobringen på 1200-tallet.

Avdelingen i «Dalt Vila» ble etablert i 1907 – i bygninger som tidligere bl.a. hadde fungert som kapell og rådhus, der sistnevnte har en interessant arkitektur med hvelvede tak og rester av et gammelt, muslimsk tårn.
Den andre avdelingen inneholder bl.a. et punisk begravelseskompleks – en såkalt nekropolis, en av de største i sitt slag i det vestlige Middelhavsområdet.

Åpningstider: Tirsdag til lørdag kl.10.00 – 14.00 og kl.18.00 – 20.00. Søndag kl. 10.00 – 14.00. Stengt mandager og helligdager.

Adresse: Plaza de la Seu 3, 07800 Ibiza / Calle Vía Romana 31, 07800 Ibiza.

Web-adresse: http://www.maef.es/

att - Castillo de IbizaFestningen «Castillo de Ibiza»

Festningen Castillo de Ibiza er en stor turistattraksjon, og ligger i hovedstaden Ibiza by, nærmere bestemt i gamlebyen «Dalt Vila». Det opprinnelige Castillo de Ibiza ble anlagt på 1100-tallet – men festningsanlegget slik det framstår i dag, stammer nok helst fra 1500-tallet.

Castillo de Ibiza består av en gruppe bygninger som ligger på toppen av Puig de Vila i Ibiza by. De viktigste elementene i festningskomplekset er ”Guvernørens hus”, citadellet og de 12 tårnene. Inne i et av tårnene er det tydelige spor etter et eldre, arabisk festningsverk.

Festningen er ikke åpen for publikum, men utsikten fra festningsanlegget er formidabel. Sammen med resten av gamlebyen «Dalt Vila» utgjør Castillo de Ibiza en vesentlig del av øyas viktigste verdensarvområde – og med sin beliggenhet på byens høyeste punkt er festningen et iøynefallende landemerke.

Adresse: Cami del Calvari, 07800 Ibiza by

Web-adresse: http://www.ibiza.es/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=274%3Acastell-almudaina&catid=109%3Amuseus-i-atractius&Itemid=181&lang=es

Att - San raphaelIglesia de San Rafael

Iglesia de San Rafael er en vakker kirke som ligger i landsbyen San Rafael – omlag 7,5 km nord for Ibiza by.
Initiativet til oppføringen ble tatt i 1786 av en biskop fra Benediktiner-ordenen, og kirken kunne åpne dørene for første gang i 1797. Deler av bygningen fikk sin endelige form ved en renovering i 1900.
Iglesia de San Rafael likner ikke noen av de andre kirkene på Ibiza. Eksteriøret er sterkt inspirert av arabiske bygningstradisjoner.

Kirken har en enkel, ytre form og er oppført i hvitkalket sandstein. Den har et særegent, pyramideformet klokketårn, med en fritthengende bronseklokke støpt i Barcelona.

I 1936, under den spanske borgerkrigen, ble kirken utsatt for omfattende ødeleggelser. Det gikk bl.a. sterkt ut over interiøret – særlig koret og alteret. Dessuten brant kirkens bibliotek og arkiv. Et nytt høyalter ble ferdigstilt i 2006, laget etter muntlige beskrivelser fra eldre menighetsmedlemmer som husket hvordan det gamle hadde sett ut.

Åpningstider: Søndager kl. 12.30 – 18.00.

Adresse: Plaza de la Iglesia, 07816 San Rafael

Web-adresse:
http://www.viajeuniversal.com/spain/baleares/ibiza/iglesiasanrafael/historiaiglesiasanrafael.htm

Att las daliasHippie-markedene i Es Canar og Las Dalias

Ibiza ble et populært samlingssted for mange hippier på slutten av 1960-tallet, og flere steder på øya arrangerte de såkalte ”hippie-markeder”. Dette er en fargerik tradisjon som er holdt ved like i et par landsbyer ved Ibizas østkyst – ca. 20 minutters kjøretur nordøstover fra Ibiza by.

Både i Es Canar (Punta Arabi) og i Las Dalias (4,5 km nord for Es Canar) er det hippie-markeder hver sommer, med flere hundre salgsboder. Her kan man kjøpe alt fra smykker, klær og sko til kunsthåndverk og CD-plater. I tillegg kan man fra tid til annen oppleve live-musikk.

Disse markedene er blitt legendariske, særlig fordi en del av verdens rockekjendiser har vært her. Det gjelder berømtheter som bl.a. Mick Jagger og Ron Wood (The Rolling Stones), Brian May (Queen), Jimmy Page (Led Zeppelin), Bob Marley, Mike Oldfield og Bob Geldof.

Åpningstider: Lørdager i Las Dalias kl. 10.00 – 20.00 og onsdager kl. 10.00 – 19.00 i Es Canar (variasjoner forekommer).

Adresse: Las Dalias: Carretera San Carlos 07850 Santa Eulalia del Rio.
Es Canar: Avenida Punta Arabí, 07840 Santa Eulalia del Rio.

Web-adresser: http://www.lasdalias.es/ og http://www.azulinehotels.com/mercadillo/index.php?lang=en

Att - es vedraEs Vedra

Es Vedra er en 400 meter høy klippeøy som ligger utenfor sørvest-spissen av Ibiza. Den er et berømt landemerke, som det knytter seg mange myter og mystiske forestillinger til.
Tradisjonen forteller at det var her sirenene i den greske oldtidsdikteren Homers epos holdt til. En enda mer spektakulær tradisjon vil ha det til at Es Vedra er toppen av det sunkne Atlantis.
Og ifølge lokalbefolkningen kan du få et ønske oppfylt så snart du ser Es Vedra dukker opp i synsfeltet.

I moderne tid har Es Vedra vært gjenstand for nye mytedannelser. Blant hippiene som frekventerte øya på 1970-tallet oppsto bl.a. den forestillingen at øya var fast landsingsplass for UFOer.

Es Vedra (og den mindre naboøya Es Vedranell) er populære ekskursjonsmål for turister. Det går daglige båtturer fra San Antonio på Ibizas vestkyst – og hver tur har en varighet på tre timer. Det er også mulig hver onsdag å ta båt ut til øya fra Playa d’en Bossa, som ligger ca. 5 km sør for Ibiza by.

Att - Cueva de Can MarcàGrottene «Cueva de Can Marcà»

Det finnes flere interessante grotter på Ibiza. De største er Cueva de Can Marcà, som ligger ved Puerta de San Miguel nord på øya. Grottene består stort sett av kalkstein, og inneholder store mengder av stalaktitter og stalagmitter (dryppstein som har ”vokst” fra tak og gulv). Geologer har beregnet at grottene er rundt 100.000 år gamle.

Inne i grottene finnes det en rekke spennende steinformasjoner, bl.a. fossile fosser og kulper – i tilegg til et fantastisk geologisk fargespill.

I mange år fungerte en del av grottene som skjulested for smuglere, og ennå kan man se sorte og røde markeringer i fjellet, som smuglerne brukte for å signalisere til medsammensvorne på sjøen. I 1970 fattet den belgiske grotteforskeren Jean-Pierre van der Abeelle interesse for Cueva de Can Marcà – og sammen med representanter for lokalbefolkningen fant han fram til en inngang og en utgang som kunne fungere perfekt for ekskursjoner. Grottene har siden da vært et yndet turistmål.

Åpningstider: Alle dager hele året. Det er guidede turer hver halvtime kl.11.00 – 13.30 og
kl. 15.00 – 17.30.

Adresse: Port de Balansat, 07815 Puerto de San Miguel.

Web-adresse: http://www.covadecanmarsa.com/

att - Poblado fenicio de Sa CaletaOldtidsruinene «Poblado fenicio de Sa Caleta»

Den fønikiske bosettingen Sa Caleta ligger på en liten halvøy mellom stranden og Codolar des Puig d’es Jondal, på sørkysten av Ibiza. Stedet representerer et av de aller viktigste arkeologiske funnene på Balearene i løpet av de siste tiårene. Ingen andre ruiner dokumenterer så tydelig og helhetlig den tidligste, fønikiske koloniseringen av øygruppen.

På 600-tallet f. Kr. forlot fønikerne Sa Caleta og flyttet inn i Ibiza-bukten, hvor de grunnla det som senere ble Ibiza by. Da fønikerne var på høyden av sin makt, kontrollerte de fra sine baser på Ibiza hele det vestlige Middelhavet og Gibraltarstredet.

Opprinnelig dekket bosettingen Sa Caleta et areal på rundt 6 hektar, men på grunn av senere erosjon og menneskeskapte ødeleggelser er kun omkring halvparten i dag intakt.
Sa Caleta har siden 1999 vært en del av et verdensarvområde UNESCO har kalt «Ibiza, Biodiversity and Culture».

Adresse: Cerca Playa Sa Caleta, 07800 Ibiza by.

Web-adresse: http://www.ibiza.es/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=294&Itemid=265&lang=es