Hjem » Ibiza » Ibiza fakta

Ibiza fakta

Ibiza
Den spanske øya Ibiza (katalansk: Eivissa) ligger i Middelhavet, og tilhører øygruppen Balearene (Islas Baleares). Ibiza har omlag 134.000 innbyggere (2012), og befinner seg ca.140 km sørvest for Mallorca og 90 km øst for det spanske fastlandet.

Ibiza har et areal på 572 km2, er 41 km bred og 15 km lang.

Øyas landskap består av fjell, åser og fruktbare daler. Ibiza har 210 km lang kystlinje med innbydende viker, klipper og strender. Nordkysten bærer preg av bratte klipper, mens sørkysten har først og fremst lange sandstrender. Høyeste punkt på Ibiza er Sa Talaia, som måler 475 m.o.h. Sa Talaia ligger i kommunen San José – sørøst på øya. Fjellet er svært egnet for fotturer, og fra toppen har man den beste utsikt over øya.

Hovedstaden på øya heter Ibiza by, og har omlag 50.000 innbyggere (2013). Fra havnen i hovedstaden er det bl.a. fergeforbindelse til Palma de Mallorca, Denia, Valencia, Barcelona – samt til den lille øya Formentera, som ligger 3,6 km sør for ferieøya Ibiza. Eneste internasjonale flyplass på øya er Ibiza Airport, som ligger 7 km sørvest for hovedstaden.

Andre større byer er Santa Eulalia del Rio (katalansk: Santa Eulària des Riu), San José (katalansk: Sant Joseph de sa Talaia) og San Antonio (katalansk: Sant Antoni).

Ibizas viktigste næringsvei er turisme og jordbruk. Øya er et yndet feriemål med flotte badestrender, og er spesielt kjent for sitt livlige natteliv. Deler av Ibiza er beskyttet, og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

De første sikre spor av menneskelig tilstedeværelse på Ibiza, stammer fra år 2000 f. Kr. Opp gjennom historien har øya vært erobret av forskjellige folkeslag – bl.a. iberere, fønikere, romere og arabere – som alle har satt sine spor der.