Hjem » Fuerteventura » Historie Fuerteventura

Historie Fuerteventura

Playa Sotavento, Fuerteventura, Canarias (Sotavento's Beach, Fuerteventura, Canary Islands)

Fuerteventura er nevnt i det berømte eposet Odyssen av den greske dikteren så tidlig som rundt
850 f. Kr. Det finnes ingen sikker viten om hvor lenge øya har vært bosatt, men fønikerne kom i hvert fall hit så tidlig som på 1000-tallet f. Kr. Antakelig kom de aller første menneskene til Fuerteventura, og senere til de andre Kanariøyene fra det nordvest-afrikanske fastlandet. De bodde i grotter og huler, og noen av disse er i dag gravd ut – der det har blitt funnet flere eksempler på antikke redskaper og rester av keramikk-gjenstander.

Fuerteventura ble i antikken bl.a. kalt Planaria – en henspeiling på det flate landskapet som dominerer kystområdene. Et antikt begrep som fremdeles er i bruk som en betegnelse på øyas befolkning, er Mahorero eller Maho. Det er avledet av et gammelt ord som betyr ”geiteskinnssko”, og ble opprinnelig anvendt om urbefolkningen på øya.

Middelalderen var en turbulent tid for Fuerteventura og resten av Kanariøyene. På 1300-tallet kom det flere spanske og portugisiske ekspedisjoner hit. Deretter kom maurerne, og mange av dem bosatte seg på Fuerteventura. Også europeiske slavehandlere fattet interesse for øya.
I 1405 ble Fuerteventura erobret av franskmannen Jean de Béthencourt, og ifølge én tradisjon skal han ved ankomsten ha kommet med følgende utrop: ”Que forte aventure!” (”For et flott eventyr!”). Øya skal dermed ha fått navnet sitt etter en forvrengning av dette utropet (”fort aventure” – Fuerteventura). Det er ikke sikkert forklaringen er historisk korrekt, men det er i hvert fall et faktum at øyas tidligere hovedstad, Betancuria, ble oppkalt etter de Béthencourt.
Fuerteventura har hatt formell tilknytning til Spania siden 1400-tallet.

I perioden 1708-1859 var hele øygruppa under spansk militærstyre. Da dette opphørte, ble hovedstadsfunksjonen flyttet fra Betancuria til Puerto del Rosario. I 1912 fikk Kanariøyene indre selvstyre, og siden 1927 har Fuerteventura sammen med Gran Canaria, Lanzarote samt noen mindre øyer utgjort provinsen Las Palmas.

Siden 1960-årene har det vært satset stort på turistnæringen, og de første større hotellene ble oppført i 1965.