Hjem » Granada » Granada fakta

Granada fakta

granada-fakta

Granada ligger sør i Spania – omlag 80 km fra Middelhavskysten –  og er hovedstad i provinsen med samme navn. Granada tilhører regionen Andalucia, og har omlag 240.000 innbyggere (2012). Byen befinner seg på en fruktbar slette 738 m.o.h. ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada. Elvene «Genil» og «Darro» renner gjennom byen.

Granada har en rik historie, og er idag en moderne universitetsby samt et viktig handelssentrum. Universitetet ble grunnlagt i 1531, og har bortimot 60.000 studenter. Det blir regnet for å være et av de mest prestisjefylte universitetene i landet.

Byen har stor turisttrafikk, men også jordbruk samt produksjon av likør, såpe og tekstiler er av betydning for Granadas økonomi.

Byen er berømt for det mauriske slottet Alhambra – som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Slottet ligger på en høyde midt i byen, og er Spanias desidert fremste turistattraksjon. Alhambra har omlag 2,2 millioner besøkende årlig, noe som tilsvarer 6000 personer hver eneste dag.

Granada har ellers god infrastruktur med bybusser og trikk samt togforbindelse til en rekke andre spanske byer. Flyplassen Federico García Lorca Granada – Jáen Airport (GRX) ligger 18 km vest for sentrum, og har først og fremst direkteruter innenlands.

 

 

Bybeskrivelse

Granadas arkitektur er preget av byens historie, med mange ulike folkeslag. Gresk, romersk og maurisk arkitektur blander seg med mer moderne stilarter. Det mauriske Alhambra-palasset dominerer bybildet, og ligger på en høyde midt i byen.

Nordvest for denne høyden – i en skråning – ligger byens historiske distrikt Albaicín. Området har trange, bratte steinbelagte gater omgitt av murhus. Her ligger tehus, tapasbarer og souvenirbutikker tett i tett. Denne gamle bydelen har mye bevart arkitektur fra den mauriske perioden før 1492, og herfra har man flott utsikt til Alhambra-palasset.

Sørvest for Albaicín ligger Granadas hovedsentrum – med katedralen fra 1500-tallet, det kongelige kapellet og rådhuset. Her finner man også byens viktigste kommersielle område, konsentrert rundt gatene Calle Recogidas, Calle Mesones, Calle Alhóndiga og Calle Puentezuelas.

Den store åpne plassen «Plaza Nueva» er en viktig sted i byen, og ligger omtrent der gatene «Gran Via de Colón» og «Calle de los Reyes Católicos» møtes. Herfra kan man gå opp til Alhambra, eller spasere oppover til nabolaget Albaicín. Ved «Plaza Nueva» finnes dessuten en rekke små butikker, utendørscaféer og barer.