Hjem » Gran Canaria » Gran Canaria fakta

Gran Canaria fakta

Gran-Canaria

Innledning

Den spanske øya Gran Canaria ligger i Atlanterhavet, og er både den 3. største og den sørligste av Kanariøyene (Islas Canarias). Gran Canaria har et areal på 1533 km2, og ligger ca. 210 km vest for kysten av Nord-Afrika. Gran Canaria har omlag 850.000 innbyggere (2012), og utgjør sammen med Lanzarote og Fuerteventura den spanske provinsen Las Palmas. Øya er inndelt i 21 distrikter.

Gran Canaria er av vulkansk opprinnelse, og ble skapt for 14 millioner år siden. Det er flere tusen år siden øya hadde vulkanutbrudd. Et av de siste fant sted i krateret «La Caldera de Bandama» – som ligger nordøst på øya.

Hovedstaden

Hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria (ofte kalt bare Las Palmas) ligger på nordøstkysten, og har omlag 383.000 innbyggere (2012). Las Palmas er regionhovedstad og største by på Kanariøyene. Hovedstaden – som er øyas viktigste havneby –  er berømt for sitt årlige karneval.

Landskap

Gran Canaria blir ofte kalt «et kontinent i miniatyr» på grunn av sitt varierte klima, landskap, flora og fauna. Øya er sirkulær, og i sentrum ligger Gran Canarias høyeste fjell – Pico de las Nieves – som måler 1949 m.o.h. Ellers består landskapet av vulkanske kratre, fjellområder, ørken, frodige skoger og grønne sletter.  I 2005 ble den vestlige halvdel av øya erklært som et biosfærereservat av UNESCO.Gran Canaria har 236 km kystlinje – med 126 sandstrender. På øst- og sørkysten finnes lange gyldne sandstrender, mens vestkysten er mer preget av klipper og fjell. Kystlinjen i nord består av strender og viker.

Infrastruktur

Øya har internasjonal flyplass samt havn med fergeforbindelse til omkringliggende øyer og det spanske fastland. Veinettet på Gran Canaria er godt utbygd, og øya har et omfattende nettverk av busser. Turisme er Gran Canarias viktigste næringsvei, og øya mottar 3,3 millioner besøkende årlig (2011). Sekundært er jordbruk viktig for øyas økonomi.