Hjem » Spania » Geografi Spania

Geografi Spania

spania-kart

Kongeriket Spania (spansk: España eller Reino de España) ligger sørvest i Europa, og har 47,2 millioner innbyggere (2012). Landet dekker ca. 85% av Pyrenéerhalvøya (Den Iberiske halvøy).  I utstrekning er Spania det 4. største land i Europa – etter Russland, Ukraina og Frankrike. Landområdet dekker et areal på 505.955 km2. Befolkningen i Spania er spesielt konsentrert i kystområdene langs Middelhavet, Biscayabukta og Atlanterhavet samt langs elven Ebro. Også området omkring hovedstaden Madrid er tett befolket.

Landegrenser

Spania grenser i vest til Portugal og Atlanterhavet, i nord til Biscayabukta, Frankrike og Andorra, i øst og sørøst til Middelhavet og i sør til Gibraltar, Gibraltarstredet og Cádiz-bukta. I tillegg til fastlandet, omfatter Spania øygruppen Balearene i Middelhavet – med bl.a. øyene Mallorca, Menorca og Ibiza. Også øygruppen Kanariøyene i Atlanterhavet tilhører Spania. Den består av Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, La Gomera, Fuerteventura, El Hierro samt flere mindre øyer. Enklavene Ceuta og Melilla i Marokko tilhører også Spania.

50 provinser

Administrativt er Spania delt inn i 50 provinser, 17 autonome regioner samt 2 byer som har stor selvråderett (Ceuta og Mellilla i nordlige Afrika). Spanias hovedstad er Madrid, og ligger sentralt i landet på en høyslette. Hovedstaden har 3,2 millioner innbyggere (2011). Andre større byer i Spania er Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Bilbao og Málaga.

Det spanske fastlandet består stort sett av høysletter og fjell. De største fjellkjedene er Pyrenéene i nordøst (på grensen mot Frankrike) og Sierra Nevada i sør. Begge fjellkjedene har høye topper på over 3400 meter.

Høyeste fjell

Spanias høyeste fjelltopp – Pico del Teide – ligger på øya Tenerife, og måler 3718 m.o.h.

Landets kystområder langs Middelhavet bærer preg av fruktbare sletter og flotte sandstrender. Det finnes i tillegg mange sandstrender ved Atlanterhavskysten.

Lengste elv

Spanias lengste elv er Tajo, som totalt måler 1006 km – hvorav 731 km ligger i Spania, resten i Portugal. Tajo renner fra Sierra de Albarracín nær byen Toledo i østlige Spania, og munner ut i Atlanterhavet ved Lisboa i Portugal. Nest største elv i Spania er Ebro som måler 928 km, og renner i sydøstlig retning fra Nord-Spania til Middelhavet sørøst for Tortosa.