Hjem » Fuerteventura » Fuerteventura fakta

Fuerteventura fakta

fuerteventura2

Fuerteventura inngår i øygruppen Kanariøyene (i Atlanterhavet), og tilhører provinsen Las Palmas. Fuerteventura er øygruppens nest største i areal (etter Tenerife), og ligger kun 97 km vest for Nord-Afrikas kyst. Øya har et areal på ca. 1660 km², er 100 km lang og 31 km bred. Fuerteventura har et totalt innbyggertall på omlag 104.500 (2011). Nærmeste ”naboøy” er Lanzarote i nordlig retning. Litt nordøst for Fuerteventura ligger også den lille ubebodde øya Los Lobos.

Fuerteventura ble dannet ved et vulkanubrudd for ca. 20 millioner år siden. Vinden har opp gjennom tidene fraktet store mengder ørkensand fra Sahara til øya – noe som gjør at Fuerteventura har et mer ørkenaktig preg enn de andre kanariske øyene. Landskapet er stort sett flatt, men det finnes fjell i nord, i midten og helt i sør. På halvøya Jandia i sør ligger øyas høyeste punkt – Pico de la Zarza – som måler 807 m.o.h.

Ved siden av turismen, er husdyrhold og fiske de viktigste næringsveiene. Hovedbyen på Fuertaventura er Puerto del Rosario. Byen har 35.800 innbyggere (2011), og ligger på øyas østkyst.

Årlig kommer det nesten 1,5 millioner utenlandske turister til øya, som har noen av de beste strendene på Kanariøyene. Øya er også et surfeparadis – på grunn av de nesten konstante passatvindene. Det er i alt 152 strender på Fuerteventura – der 50 km består av fin hvit sand mens omlag 25 km er dekket av svart lavasand.

Det er nettopp de lange innbydende sandstrendene som lokker turister fra hele Europa til Fuerteventura – og først og fremst gjelder det strendene og de imponerende sanddynene (Las Dunas) ved Corralejo i nord – samt strendene langs øst- og sørøstkysten inkl. halvøya Jandia.