Hjem » Spania » Folk og kultur i Spania

Folk og kultur i Spania

spania-kultur

Befolkning og språk

Spania har totalt 47,2 millioner innbyggere, og har de siste ti årene hatt en årlig befolkningsvekst på 1,5%. Landet har de siste ti årene dessuten hatt stor innvandring – spesielt fra Latin-Amerika, men også fra Europa. Flere tusen nordmenn, fortrinnsvis pensjonister, er fast bosatt i Spania, først og fremst langs Middelhavskysten.

Spansk (kastiljansk) er landets offisielle språk, men det tales også katalansk, galicisk og baskisk.

Størstedelen av Spanias befolkning tilhører den romersk-katolske kirke (98%). Ellers finnes det en minoritet av muslimer i landet (1%) og protestanter (1%). Spanias statskirke ble avviklet i 1978.

Spania har en rik og mangfoldig kulturarv, som et resultat av mange ulike folkeslags innflytelse opp igjennom historien. Dette reflekteres i kunst, arkitektur, litteratur, musikk, gastronomi mm.

Billedkunst

Særlig på billedkunstens område har Spania også øvd innflytelse langt utover landets grenser.
Malere som Goya, Picasso, Miró, Dalí og Velázquez har alle viktige navn i den europeiske kunsthistorien.
Det fantes faktisk allerede i steinalderen en kunstnerisk aktivitet i landet, noe som er dokumentert gjennom de svært interessante funnene av hulemalerier i Altamira i Nord-Spania samt klippemalerier fra samme tidsepoke i østlige del av landet.

Arkitektur

Spanias arkitektur har opp gjennom tidene vært inspirert av både arabisk og europeisk kultur, og landet har mange severdige palasser, kirker og klostre fra både kristen og maurisk tid. Spesielt de store byene i Sør-Spania har eksempler på muslimsk arkitektur. Her finner man palass- og festningskomplekset Alhambra, samt Den store moské i Córdoba. Begge disse står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Under det muslimske herredømmet opplevde spansk kunsthåndverk sin første store blomstring – i form av elfenbensarbeider, dekorative fliser og raffinerte tekstiler. I nyere tid har Spania, og spesielt byen Barcelona, markert seg internasjonalt innen smykkekunst, møbelkunst og interiørdesign.

Mat og kultur

Spania har en rik og lang dans- og musikktradisjon, og flamenco – som har sine røtter i flere kulturer – er den aller mest kjente dansen. Fandangoen, som er en variant av flamencoen, finnes i mange lokale varianter.

Tyrefekting er også en viktig del av spansk kultur. Den har tradisjoner helt tilbake til 1000-tallet. Tyrefekting foregår etter strenge regler på store åpne arenaer.

Det spanske kjøkken er spennende og variert, og Spanias nasjonalrett – Paella – består av bl.a. av kokt ris, olivenolje, skalldyr og fisk. Tapas er også populært i Spania – både blant turister og innfødte. Tapas er egentlig en fellesbetegnelse på en rekke små, spanske retter, som enten brukes som snacks eller settes sammen til et større måltid.

Spania er verdens 3. største vinprodusent – etter Frankrike og Italia, og produserte 34,3 millioner liter vin i 2011. Spania er mest kjent for sin rødvin, og La Rioja – som ligger i Nord-Spania – er det mest berømte vindistriktet i landet. Det lages også en del hvitvin i Albariño, nordvest i Spania.

Hele 3 ganger har spanske byer blitt kåret til Europas kulturhovedstad; Madrid i 1992, Santiago de Compostela i år 2000 og Salamanca i 2002.