Hjem » Madrid » Fakta om Madrid

Fakta om Madrid

madrid-fakta

Madrid er Spanias hovedstad, og administrasjonssentrum for regionen med samme navn som byen. Selve byen Madrid har omlag 3,9 millioner innbyggere (2012), mens metropolområdet har hele13,5 millioner innbyggere – noe som gjør det til EUs 3. største byområde (etter London og Berlin).

Madrid har i århundrer vært Spanias geografiske, politiske og kulturelle sentrum, og er sete for den spanske regjering. Spanias konge bor i Madrid samt en katolsk erkebiskop.

Byen ligger omtrent midt på Den iberiske halvøy – på høysletten Meseta Central – rundt 667 meter over havet. Elven Manzanares renner gjennom Madrid, og nordvest for byen ligger fjellkjeden Sierra de Guadarrama – som dessuten er et populært rekreasjonsområde for både turister og lokalbefolkningen. Høyeste fjelltopp her er Penalara, som måler 2430 m.o.h.
Madrid er et viktig handels- og finanssentrum, og er sterkt influert av de funksjoner som naturlig knytter seg til landets hovedstad – herunder offentlig forvaltning, utdannelse, vitenskapelige og kulturelle institusjoner, bank- og forsikringsvirksomhet. Tre av Spanias største banker, deriblant Nasjonalbanken, har hovedsete her.

I Madrid finnes det en betydelig fly- og bilproduksjon, i tillegg til at byen har en relativt stor tekstil, kjemi- og næringsmiddelindustri. Turismen er dessuten en stadig voksende inntektskilde. Byen har rik historie, og utallige vakre kirker og klostre samt et vell av museer, gallerier, teatre og parker. I tillegg kan byen lokke med flotte shoppingmuligheter og et yrende uteliv.

Madrids transportnett er blitt utviklet i takt med veksten i næringslivet. Veinettet og især jernbanen har gjort byen til trafikknutepunkt for hele Spania. Biltrafikken ledes utenom sentrum via en ring av motorveier. Som i andre storbyer er byens veinett overbelastet.

Kollektivtrafikken er velfungerende. Madrid har et av verdens best utbygde metrosystemer og et omfattende nett av bussruter. Byen har dessuten gode forbindelser med høyhastighetstog til Sevilla, Catalonia og Barcelona.

Bybeskrivelse

Madrid by er inndelt i 21 distrikter. Byens midtpunkt er Puerta del Sol. Der finner man også statuen av bjørnen og arbutustreet, som inngår i Madrids byvåpen. På sørsiden av Puerta del Sol kan man på fortauet se et litt nedslitt kart, som viser at dette er startpunktet for Spanias statlige veinett (km 0), og alle avstander i Spania regnes herfra.

Hele 10 gater har sitt utløp herfra. Opprinnelig var Puerta del Sol en port i bymuren, som omringet Madrid i middelalderen. Senere, fra 1600-tallet til 1800-tallet, lå byens viktigste markedsplass her.

Det sentrale strøket i dagens Madrid er ellers Gran Via (”Storveien”), der man kan finne alt man ønsker seg innen shoppingtilbud, samt en stor mengde caféer og restauranter – særlig på strekningen mellom Plaza de Callao og Plaza de España.

Et kvarter som er karakteristisk for det gamle Madrid, er La Latina – en bydel med trange og bratte gater i kombinasjon med store torg. La Latina finner man i nærheten av Madrids historiske sentrum. Det er også et av de viktigste områdene for kunstnere, turister og underholdningstilbud i hovedstaden.

I utkanten av Madrid finnes flere store parker – deriblant Jardines de Palacio og Parque de Madrid. Utenfor selve Madrid ligger en voksende ring av forsteder og satellittbyer.