Hjem » Bilbao » Bilboa Historie

Bilboa Historie

Bilboa historie

Det har blitt gjort funn av menneskelig bosetning i Bilbao-området som stammer fra det 3. århundre f. Kr.

Bilbao ble grunnlagt i år 1300, og var en viktig sjøfartsby i perioden 1300 – 1500-tallet, med eksport av malm og ull. Byen importerte også kull og luksusvarer, og handelen forgikk fortrinnsvis med England, Frankrike og Flandern. På 1700-tallet hadde Bilbao en blomstrende handel med de oversjøiske koloniene.

Den industrielle revolusjon på 1800-tallet gjorde Bilbao til et senter for gruve, stål- og skipsindustri. Byen ble erobret av franskmenn i 1795 samt i perioden 1808 – 1813. På begynnelsen av 1900-tallet var imidlertid Bilbao en av de rikeste byer i Spania.

Under den spanske borgerkrigen i 1936 – 1939 var Bilbao på republikanernes side, og en forsvarsring ble bygd rundt byen med kraftig artilleri. Til tross for dette omringet Franco’s tropper byen. Broene over elven Nervion ble ødelagt for å hindre fienden, men ellers ble Bilbao forholdsvis urørt under krigen. Beleiringen varte en måned, og Bilbao gjenvant kontrollen.

I 1983 opplevde Bilbao en kraftig flom, som gjorde stor skade på den eldste del av sentrum. Flere mennesker mistet livet.

Bilbao har i nyere tid gjennomgått store forandringer for å fjerne industripreget, og fokuserer nå på turisme og servicenæringen.