Hjem » Bilbao » Bilbao mat og drikke

Bilbao mat og drikke

Bilbao har et stort tilbud av restauranter og spisesteder i alle prisklasser. Baskiske mattradisjoner og lokale retter fra Vizcaya er kjent over hele verden. Gode råvarer og profesjonelle kokker bidrar til den internasjonale berømmelsen. Lokale spesialiteter er fisk- og skalldyrsretter som paella og bacalao, samt kjøttretter som tortillas.

I Bilbao finnes mange restauranter som serverer baskisk mat – alt fra gourmet-restauranter til mindre sofistikerte steakhouse eller tapasbarer.

I tillegg finnes et økende antall internasjonale restauranter – som bl.a. serverer kinesiske, tyske, meksikanske og engelske retter. Mange av de beste restaurantene i byen finner man rundt torget Plaza Nueva i gamlebyen.

I dette området ligger dessuten en rekke barer som serverer tapas, som i Balbao heter «pintxos». Disse smårettene – som kan se ut som små kanapeer – består ofte av brød med grønn chilli, ansjos, oliven eller sandwich med skinke. Det finnes utallige variasjoner av pintxios, og de serveres både som kalde eller varme «snacks».

Nord-Spania er kjent for sine utsøkte viner som Txakoli og Cider – i tillegg til rød- og hvitvin av høy kvalitet.

Noen populære restauranter i Bilbao:

 mat taberna sakuraTaberna Sarkue

Dette er en relativt ny og rimelig tapasbar, som i løpet av kort tid er blitt svært populær. Den ligger i en smal gate i gamlebyen «Casco Vieja», mellom Santiago-katedralen og inngangen til matmarkedet «Mercado de la Ribera». Stedet er kjent for enkel, rimelig og god mat samt  utmerket service.

Taberna Sarkue har satset på et godt utvalg av tapas-retter – som heter «pintxos» i Bilbao.  Smårettene er basert på sesongbaserte råvarer fra lokale leverandører, bl.a. fra «Mercado de la Ribera». Stedet har dessuten et variert vinkart.

Fra tid til annen opptrer lokale musikere i baren, noe som bidrar til en uformell og trivelig atmosfære. Prisklasse: Lav.

Stromboli

Stromboli er karakterisert som en italiensk restaurant ”med spansk smak”. Den ligger i Abando-området på vestsiden av Nervion-elven. I restauranten finnes det en egen vinkjeller, og deler av interiøret har et maurisk preg, dominert av sacco-sekker og ”arabiske” telt.

Stromboli er et populært spisested som tilbyr frokost, lunsj og middag  – og atmosfæren er avslappet. I pakt med maurisk tradisjon, tar gjestene vanligvis av seg skoene her, før de finner plass i en av de ledige sacco-sekkene.

I tillegg til et smakfulle matretter, har Stromboli flere ølsorter og en variert vinmeny. Stedet har også et stort utvalg av kaffe og te.

Stromboli ble etablert i 2006, men har allerede rukket å bli et populært treffsted. Her kan man også nyte levende musikk til måltidet – rolig ”chill out” på dagen, og litt mer funky rytmer på kveldstid. Noe som også bidrar til stedets gode rykte, er de jevnlige maleriutstillingene, der unge kunstnere fra Bilbao-området får presentere seg.

Prisklasse: Lav.

mat sumoSumo

Sumo er navnet på en sushi-kjede som har to restauranter i Bilbao – begge på vestre elvebredd. Den ene ligger i Abando-området, de andre i Indautxu. I tillegg til tradisjonelle sushi-retter serveres også andre japanske spesialiteter. Dessuten har restaurantene en egen dagligvareavdeling, hvor man kan kjøpe japanske matvarer – i tillegg til takeaway-service.

Spesielt populært er Sumos tilbud av sushi-retter basert på tunfisk. Ellers må spesialiteten ”Hot Totoro” nevnes. Er man ikke spesielt glad i fisk, men likevel setter pris på den japansk-inspirerte atmosfæren, tilbyr Sumo også et mindre utvalg av vegetarretter.

Prisklasse: Middels.

  • Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 10.00 – 22.00 (Ledesma).
  • Tirsdag – søndag 10.00 – 22.00 (Poza).
  • Adresse: Calle Ledesma 5 / Calle Licenciado Poza 39, 48001 Bilbao.
  • Web-adresse: https://www.facebook.com/SUMOLedesma

Mat la vina del ensance-3La Vina del Ensanche

Den baskiske tapas-restauranten La Vina del Ensanche ble grunnlagt av Bautista González i 1927. Siden har stedet vært i familiens eie – og i dag er det tredje generasjon González som driver restauranten. Dette er med andre ord et av Bilbaos mest tradisjonsrike spisesteder. Den ligger sentralt i Abando-området, i nærheten av Plaza Moyúa.

Gjennom de 85 årene La Vina del Ensanche har eksistert, har fasaden blitt oppgradert flere ganger, men man har vært nøye med å bevare stedets ”sjel”. Derfor finner man fremdeles noen av de samme rettene på menyen i dag som i 1927 – i tillegg til de nye og kreative.

Også interiørmessig er en del av den opprinnelige stilen og materialvalget beholdt. Her finner man derfor bl.a. marmoroverflater fra 1930-årene og trebenker fra 1950-årene.

I 1996 ble etablissementet utvidet med en egen butikk, hvor man selger en del av de produktene som gjestene ellers kan nyte i restauranten – bl.a. vin fra egen vinkjeller. Og ved juletider hvert år selges det spesiallagede julekurver. I den forbindelse har restauranten utarbeidet en egen bestillingskatalog. Prisklasse: Middels.

Mat - laruzz bilbaoLaruzz Bilbao

Larruzz er en av de mest velrenommerte mellomklasse-restaurantene i Bilbao. Interiøret er stilrent og innbydende – med store vinduer og dekorative halv-vegger i hvit naturstein. Stedet har en sentral beliggenhet, nærmere bestemt på venstre elvebredd, like ved Zubizuri-broen.

Menyen er preget av en tydelig Middelhavs-tradisjon, men også det baskiske kjøkken har levert merkbare bidrag. Laruzz er særlig kjent for sin velsmakende paella – og har dessuten spesialisert seg på en stor variasjon av ris-baserte retter.

Larruzz er en populær restaurant både for lunsj- og middagsgjester – og ønsker man å besøke stedet på sen kveldstid, bør man forhåndsbestille bord. Restauranten har også en idyllisk uteterrasse.

Prisklasse: Middels.

Mat bistro-guggenheim-bilbao-2Bistró Guggenheim Bilbao

Bistró Guggenheim Bilbao er en flott restaurant som ligger i selve Guggenheim-museet – i nordlige del av nybyen – nærmere bestemt i distriktet Abandoibarra. Restauranten anses for å være en gastronomisk perle, og serverer spanske retter med en kreativ vri.

Stedet har to meny-alternativer – der den enkleste består av forrett, hovedrett og dessert inkl. ett glass vin (pris 25,40 Euro). Rettene er svært velsmakende, og ankommer lekkert dandert på tallerkenen.

Bistró Guggenheim Bilbao har moderne lokaler og tilbyr god service. Stedet har også en flott utendørs terrasse – der man har vakker utsikt over elven Nervion.

Prisklasse: Middels – høy.

Mat porruePorrue

Porrue er en anerkjent gourmet-restaurant i Bilbao, som ligger kun 150 meter øst for Guggenheim-museet. Restauranten serverer spennende og fantasifulle baskiske retter – basert på førsteklasses råvarer. Her får man servert velsmakende kjøtt,- fisk- eller skalldyrsretter, og stedet har dessuten uimotståelige desserter på menyen.

Porrue har moderne interiør, og ved inngangen finnes en hyggelig bar. Ettersom lokalet er relativt lite, anbefales det å forhåndsbestille bord. Restauranten har stor vinkjeller. Prisklasse: Høy.

  • Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 13.00 – 24.00. Søndag kl. 13.00 – 15.00 (kun lunsj)
  • Adresse: Alameda Recalde 4, 48009 Bilbao
  • Web-adresse: http://www.porrue.com

mat etxanobe2Etxanobe

Restauranten Etxanobe ligger i kongress- og konserthuset «Palacio Euskalduna», i nordlige del av nybyen. Bygningen ble oppført i 1999, og befinner seg 850 vest for Guggenheim-museet.

Extanobe serverer baskiske matretter med innovativ vri, og er spesielt berømt for sine gode fisk- og skalldyrsretter. Restauranten har et lyst og luftig lokale med store vinduer, og det finnes også en utendørsterrasse – der man har flott utsikt over Nervion-elven, fjellene og Guggenheim-museet. Interiørmessig har Etxanobe lys og elegant innredning med hvite duker på bordene og sølvbestikk.

Et restaurantbesøk her egner seg for spesielle anledninger, eller kun når man ønsker en unik matopplevelse.

Prisklasse: Høy.

  • Åpningstider: Mandag – lørdag kl. 13.00 – 16.00 og kl. 19.45 – 24.00.
  • Adresse: Palacio Euskalduna, Avenida de Abandoibarra 4, 48009 Bilbao
  • Web-adresse: http://etxanobe.com/