Hjem » Bilbao » Bilbao fakta

Bilbao fakta

Bilbao

Bilbao ligger i Nord-Spania, 14 km sør for Biscayabukta, og er hovedstad i Vizcaya-provinsen. Elven «Nervion» renner gjennom sentrum. Byen er omgitt av to skogkledde fjellkjeder – Pagassari i sør og Artxanda i nord. Bilbao er også sentrum for Baskerland – det historiske landområdet som tradisjonelt omfatter 7 provinser i Frankrike og Spania.

Bilbao er en av landets 10 største byer, og har omlag 350.000 innbyggere. Storbyområdet har et folketall på rundt 950.000 (2012). Byens offisielle språk er baskisk og spansk. Bilbao er et viktig industri-, handels- og kultursentrum samt en betydelig havneby. Byen har også universitet som ble grunnlagt i 1886, og er kjent for sitt Guggenheim-museum (åpnet i 1997). Etter at konferansesenteret og konserthuset «Euskalduna» åpnet i 1999 og  «Bilbao Exhibition Centre» ble oppført i 2004, har Bilbao også blitt en anerkjent messe- og konferanseby.

Når det gjelder kommunikasjon, har Bilbao et godt utbygd trafikknett. Litt utenfor sentrum ligger den internasjonale flyplassen Bilbao Airport, og fra havnen er det fergeforbindelse til bl.a. Portsmouth i England.

Offentlig transport i selve bysentrum består av buss, metro og trikk.

Byen mottar omlag 600.000 besøkende årlig, og åpningen av Guggenheim-museet har bidratt sterkt til økt turisme. De fleste besøkende kommer fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Italia.

Bilbao har dessuten flotte historiske bygninger, museer, teatre, parker samt flere årlige kunstneriske festivaler.

Bybeskrivelse

Bilbao er inndelt i 8 distrikter, som igjen deles inn i nabolag. Elven Nervion deler bysentrum i to deler – gamlebyen («Casco Viejo») på østsiden og den nyere bydel («Ensanche») på vestsiden. Et stort antall broer forbinder bydelene.

I gamlebyen finnes en rekke historiske kirker og bygninger – deriblant Santiago-katedralen fra 1300-tallet samt rådhuset i barokkstil. Torget «Plaza Nuevo» ligger sentralt i dette område, og er kantet med hyggelige caféer, barer og butikker. Gamlebyen har en pittoresk atmosfære med trange smug og brosteinsbelagte gater.

På den andre siden av elven ligger distriktet Abando – der man finner kirken Iglesia de San Vicente Martir fra 1559, Guggenheim-museet, kunstmuseet «Museo de Bellas Artes» samt byens høyeste bygninger «Isozaki Atea» – tvillingtårn som måler 83 meter. I Abando-distriktet ligger dessuten den 1,5 km lange gaten «Gran Via Don Diego López de Haro» (kalles bare «Gran Via»). Denne er en av de viktigste gatene i Bilbao samt det kommersielle og finansielle sentrum av byen. Her ligger mange butikker, offentlige institusjoner og banker.

Bilbao er et godt eksempel på urban omstrukturering – fra å være en industriby til å bli en kulturby – med mange arkitektoniske severdigheter. Byens transformasjon har ingen slutt-dato, og er en pågående prosess – der stadig nye byggeprosjekter vil bidra til økt turisme.