Hjem » Barcelona » Barcelona fakta

Barcelona fakta

barcelona-fakta

Havnebyen Barcelona er Spanias nest største by samt hovedstad og kulturelt sentrum i den selvstyrte regionen Catalonia. Barcelona ligger nordøst i landet ved Middelhavskysten

Barcelona har 1,6 millioner innbyggere (2012), mens metropolområdet har et folketall på bortimot 5 millioner. Byen ligger omlag 140 km sør for grensen til Frankrike samt fjellkjeden Pyreneene.

Barcelona ligger på en slette ved foten av de to fjellene Tibidabo (532 m.o.h.) og Montjuïc (232 m.o.h.). Tibidabo er en del av fjellkjeden Collserola. I tillegg befinner Barcelona seg mellom elvene Besós og Llobregat, som renner ut i Middelhavet. Landskapet i Barcelona bærer ellers preg av åser og høydedrag.

Barcelona er Spanias viktigste industriby, og har i en årrekke konkurrert med hovedstaden Madrid  om å være landets ledende handels- og finanssentrum. Byen er dessuten et viktig samferdselsknutepunkt med internasjonal flyplass og jernbane. Barcelona er også en av Europas viktigste havnebyer.

Barcelona er kjent for sin rike kulturarv, og byen har flere arkitektoniske verk – bl.a. av Antoni Gaudí og Lluís Domènech i Montaner – som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Barcelona har dessuten en rekke vakre kirker – bl.a. en gotisk domkirke som ble oppført i perioden 1298 – 1448. Byen har ellers et godt utvalg av museer, teatre, kunstgallerier og monumenter . I tillegg arrangerer Barcelona mange årlige internasjonale varemesser, kongresser og utstillinger.

Barcelona var arrangør av sommer-OL i 1992, og er dessuten hjemby for det berømte fotballaget FC Barcelona.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum i Barcelona – Ciutat Vella –  består av trange gater som er omgitt av brede boulevarder.  I gamlebyen ligger det gotiske kvarteret fra middelalderen «Barri Gòtic»- der torget «Placa del Rei» er den mest sentrale plassen. I dette historiske området finner man Barcelona-katedralen fra 1300-tallet (også kjent som «Catedral de la Seu»), Picasso-museet samt hyggelige fortauscaféer og små butikker.

Utenfor gamlebyen finnes flere severdigheter og attraksjoner – deriblant gågaten «La Rambla» med yrende folkeliv, gateartister og kunstnere som fører ned til havneområdet «La Ribera». Her ligger byens flotte strandpromenade samt kunstgallerier, akvarium, moderne bygninger, barer og restauranter.

Nordøst i Barcelona ligger området Eixample – som er kjent for sine bygninger i art nouveau-stil. Her kan man også se den svært så populære turistattraksjonen og kirken «La Sagrada Familia» – i tillegg til byens tyrefekter-stadion samt Barcelona Zoo.

Området sørvest for sentrum, Montjuïc, er kjent for sine flotte idrettsanlegg. Her finnes et olympisk museum, og det er dessuten populært for turister å ta taubane opp til borgen Avinguda de Miramar.

Barcelona har ellers mange parker og grøntarealer samt en rekke flotte sandstrender langs kysten –  der den mest populære er «La Barceloneta».