Hjem » Madrid » Attraksjoner og severdigheter i Madrid

Attraksjoner og severdigheter i Madrid

Madrid har, som spansk hovedstad og europeisk storby, svært mange attraksjoner og severdigheter å by på. Ønsker man kulturopplevelser, vil bl.a. byens kunstmuséer være attraktive besøksmål. Museene holder til i noen av Spanias mest storslagne bygninger. Madrid har også mange andre flotte muséer samt teatre og operahus. I tillegg arrangerer byen mange konserter, festivaler, sportsarrangementer og utstillinger. Nedenfor finnes et utvalg av Madrids mest populære severdigheter:

 

palacio-realPalacio Real (Det kongelige slott)

Palaceo Real er en renessansebygning i italiensk barokkstil, bygget i granitt. Slottet er 140 meter langt og inneholder hele 2800 rom. Det ble oppført i perioden 1738 – 1764 etter tegninger av de italienske arkitektene Giambattista Sacchetti og Francesco Sabatina. Palacio Real har ikke vært i bruk som hjem for de kongelige siden 1931. Omlag 50 rom åpne for publikum, og her kan man bl.a. se den imponerende tronsalen samt utstillinger av kongelige rustninger.

 

Plaza Mayor

Plaza Mayor er Madrids sentrale torg og tradisjonelle møteplass. Plassen, som er omgitt av vakre bygninger, ble offisielt innviet i 1620. I løpet av historien er Plaza Mayor blitt brukt til festivaler, tyrefekting, kroning av konger, offentlige henrettelser og andre arrangementer. I dag er det en populær møteplass blant turister så vel som spanjoler, og plassen brukes ofte til kulturelle arrangementer.

Restauranter, barer og butikker ligger i bygningene rundt, og om sommeren er det alltid stor aktivitet her.

 

retiroRetiroparken

Retiroparken er et fantastisk grøntanlegg, som ble anlagt allerede i 1631. Her finner man bl.a. en vakker kunstig innsjø, fontener, skulpturer og flott arkitektur. Parken var tidligere en privat, kongelig hage, men ble åpnet for allmennheten i 1800. Parken ligger i sentralt i Madrid, i nærheten av Pradomuséet.

Man kan spasere på de idylliske stiene, leie båt på innsjøen eller slappe av på et av de hyggelige utestedene under trærne.

  • Åpningstider: Mandag – søndag kl. 07.00 – 22.00 (i sommersesongen åpent til kl. 24.00).
  • Adresse: El Retiro Park, Plaza de la Independencia, s/n, Madrid.
  • Webadresse: http://retiropark.com/

 

Pradomuséet (Museo del Prado)

Pradomuséet ble åpnet i 1819, og har siden 1868 hatt funksjon som Spanias nasjonalgalleri. Det ligger like ved Retiroparken. Her finner man blant annet noen av El Grecos, Goyas og Velázquez’ mesterverk. Også berømte kunstnere fra andre europeiske land er representert her, bl.a. Rafael og Rembrandt. Prado er et av verdens mest kjente, mest besøkte og mest verdifulle kunstmuseer. Den vakre museumsbygningen er en attraksjon i seg selv.

  • Åpningstider: Mandag – lørdag  kl. 10.00 – 20.00. Søndag kl. 10.00 – 19.00.
  • Adresse: Paseo del Prado 420-3662.
  • Webadresse: http://www.museodelprado.es

 

catedralCatedral de la Almudena

Catedral de la Almudena har en særdeles lang tilblivelseshistorie. Den ble planlagt på 1700-tallet, men byggingen kom ikke i gang før i 1883 – og byggetiden ble på hele 100 år. Katedralen ble nemlig ikke offisielt innviet før i 1993. Beliggenheten er sentral – like ved Plaza de la Armeria –  og i nærheten av Palacio Real (Det kongelige slott).

Katedralen er oppkalt etter Madrids skytshelgen, Almudena, som det også er en statue av like ved inngangen.

Catedral de la Almudena er oppført i neoklassisk stil, er104 meter lang, 76 meter bred, og øverst troner en imponerende kuppel.

 

Faunia

Den biologiske temaparken Faunia er den største i sitt slag i hele Europa. Her finnes et bredt spekter av naturpresentasjoner – fra tropisk jungel og Middelhavs-skog til eksempler på arktiske og antarktiske økosystemer. Parken er inndelt i 13 temaområder, som til sammen representerer store deler av verdens biologiske mangfold.

Blant alle de dyrene man kan oppleve i Faunia, er keiserpingviner, tigerfisk, sjøløver, pelikaner og gauper.

Parken inkluderer også flere opplevelsespaviljonger, samt en interaktiv kino – Naturactiva.

  • Åpningstider: Mandag – fredag kl. 10.00 – 18.00. Lørdag – søndag kl. 10.30 –  19.00.
  • Adresse: Avenidas de las Communicades 28.
  • Webadresse: http://www.faunia.es

 

real-madridSantiago Bernabeu Stadion.

De fotballfrelste bør absolutt få med seg et besøk på Real Madrids hjemmebane, Santiago Bernabeu Stadion. Publikumskapasiteten på dette stadionet, som ble innviet i 1947, er på godt over 75.000.

Santiago Bernabeu huser også Real Madrids eget fotballmuseum, der man kan bli kjent med den verdensberømte klubbens historie. Det er også mulig å få en guidet omvisning der man bl.a. kan få se klubbens imponerende premiesamling.

Planlegger man besøket godt, kan man kanskje også få med seg en av Real Madrids hjemmekamper.

 

torresPlaza de Toros de las Ventas.

Tyrefekterarenaen Plaza de Toros de las Ventas regnes som Spanias mest betydningsfulle. Den er også landets største, med en publikumskapasitet på 25.000.

Arenaen ligger i en vakker bygning fra 1929, formet av røde murstein og keramiske fliser.

Årets mest populære periode for tyrefekting i Madrid er månedene mai og juni. Da arrangeres bl.a. den berømte San Isidro-festivalen, som samler verdens beste tyrefektere.

Arenaområdet inkluderer også et lite tyrefektermuseum – Museo Taurino (gratis adgang).

Guidet omvisning på Plaza de Toros de las Ventas starter hver halvtime.