Hjem » Alicante » Alicante fakta

Alicante fakta

alicante-faktra

Havnebyen Alicante ligger sørøst i Spania ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Alicante-provinsen. Alicante ligger i Valencia-regionen, og er sentrum for kystområdet Costa Blanca, som er kjent for sine lange, hvite sandstrender.

Hele Alicante kommune har et innbyggertall på ca. 335.000 (2012), hvorav rundt 327.000 bor i selve byen. Dette er ventet å stige kraftig i løpet av de nærmeste årene, siden Alicante er en av de byene som vokser raskest i Spania. Alicante utgjør sammen med nabokommunen Elche og fire andre kommuner et storbyområde med over 700.000 innbyggere.

Alicante har eget universitet – grunnlagt i 1979 – med omlag 30.000 studenter. Byen har ellers stor turisttrafikk og en rik historisk arv.

Provinsen har et variert landskap med fjellområder i nord og nordvest og sletter i sørøst. Slettene er fruktbare, og her dyrkes vin, dadler, sitrusfrukt, mandler og grønnsaker. Turisme er viktigste inntektskilde, men også industri og vinproduksjon er av betydning for provinsen.

Bybeskrivelse

Sentralt i Alicante ligger den 169 meter høye klippen Benacantil, hvor festningen Castillo de Santa Bárbara troner på toppen. Denne ser man, uansett hvor i byen man befinner seg – og fra toppen er det panoramautsikt i 360 grader.

I skråningene nedenfor festningen ligger bydelen Santa Cruz, som er den delen av Alicante som først ble bebodd. Mellom Santa Cruz og den vakre havnepromenaden Explanada de España finner vi ”Gamlebyen” – El Barrio. Her er det tett med utesteder, og den sjarmerende gågaten Calle Mayor er svært populær både blant turister og fastboende – særlig på kveldstid.

Havnepromenaden Explanada de España er ellers et av de store trekkplastrene i Alicante. Her er det et sydende folkeliv døgnet rundt. I nærheten ligger også Alicantes havnemarina, Puerto Viejo, som er dominert av fritidsbåter i luksusklassen.

På begge sider av marinaen ligger det områder der det vrimler av underholdningstilbud og utesteder.
Beveger man seg vestover fra Explanada de España, kan man følge Avenida Doctor Gadea/ Avenida Federico Soto opp til Plaza de Luceros, som er Alicantes hovedtorg. Ovenfor torget ligger Alicantes andre festning – Castillo de San Fernando. Den er ikke så godt vedlikeholdt som Castillo de Santa Barbara, men utsikten fra toppen er også her formidabel.

Går man østover fra Explanada de España, vil man ved å spasere langs Paseo de Gomis komme til byens viktigste badestrand, Playa de Postiguet. Her finnes alle de fasiliteter man forventer å finne på en turiststrand ved Middelhavet. Dessuten har kabelbanen som går opp til festningen Castillo de Santa Bárbara, sitt startpunkt her.

Alicante sentrum er i det hele tatt svært konsentrert, og relativt enkel å finne fram i – og man kan spasere til de fleste attraksjonene. Det er imidlertid en fordel å ha et bykart for hånden..